Dr. sc. Jelena Seferović s Filozofskog fakultetu sveučilišta u Ljubljani, unutar europskog istraživačkog projekta EIRENE,  istražila je povijest bolesti pacijentica psihijatrijskih bolnica u Pakracu, Popovači i Vrapču iz godina 1949., 1954., i 1955., paralelno iščitavajući liječničke vjesnike i bazirajući se na analizu časopisa za psihijatriju i psihologiju koji datiraju iz sličnog vremena,  a dio zaključaka je predstavila sinoć u Muzeju grada Pakraca.

Prije iznošenja same materije dr. Seferović je naglasila da je takva dokumentacija jako važna jer sadrži puno interesantnih informacija, ne samo o zdravstvu, nego i o sredinama iz kojih su došli pacijenti i samom gradu gdje se bolnica nalazi. S obzirom da ona namjerava nastaviti istraživanje, zamolila je nadležne službe da svakako takvu dokumentaciju čuvaju, ali i iskazala interes za razgovor sa zdravstvenim osobljem koji je radilo na pakračkoj psihijatriji kao i za fotografijama iz tog doba i zamolila sve one koji imaju takav materijal se jave u pakrački muzej. Ona je prisutne upoznala i s nekim povijesnim činjenicama; da je psihijatrijski odjel u Pakracu osnovan 1910. godine, u razdoblju od 1944. do 1949. bolnicu su preuzele partizanske jedinice i to razdoblje joj je naročito interesantno, a nakon toga od 1949. do 1951. ravnatelj je bio dr. Fedor Tomić, dugogodišnji pakrački liječnik.

Što se tiče samog predmeta  istraživanja  dr. Seferović kaže da  dokumentacija pokazuje da su još polovinom prošlog stoljeća u bolnicama pacijenti držani u nehumanim uvjetima, poneki i ponekad u takozvanim mrežama, sličnim kavezima, još uvijek su korišteni u liječenju elektrošokeri. Dokumentacija također pokazuje da su pacijenti korišteni kao radna snaga, ne samo u bolnici, nego i za privatne poslove, u domaćinstvima liječnika gdje su obavljali razne poslove kućnih pomoćnica, ali i za rad u poljima i vrtovima. Tvrdi da je našla i podatke o seksualnom iskorištavanju pacijentica, ali je iz dokumentacija razvidno da početkom 50-tih godina je vidljiv napredak u obrazovanju i položaja u radu jer žene sve više postaju radnice u tvornicama, činovnice, trgovkinje, knjigovođe i slično.

Odgovarajući na pitanja slušača potvrdila je da dokumentacija ukazuje da je psihijatrija u nedostatku drugih socijalnih ustanova je tada kod nekih pacijenata služila i kao ustanova za dugotrajan boravak i trajni životni smještaj.

Dr. Jelena Seferović je  dio  rezultata svojih istraživanja već jednom predstavila u Pakracu. Bilo je to također u muzeju u prosincu 2018. godine.