Liječnica Lana Bobić Lucić nakon  prim. dr. sc. Senku Rendulić Slivar je druga doktorica znanosti zaposlena u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik. Ona je nakon trogodišnjeg studija u Zagrebu u prosincu prošle godine obranila disertaciju u znanstvenom području biomedicine i zdravstva, znanstvenom polju kliničke medicine te znanstvenoj grani fizikalne medicine i rehabilitacije.

Istraživanje za doktorski rad naslovljen „Učinak terapijskih vježbi propriocepcije na bol i funkcionalnu sposobnost u usporedbi sa standardnim vježbama bolesnika s osteoartritisom koljena“, kako je rekla nova znanstvenica,  provedeno je u više godina u lipičkoj bolnici među pacijentima koji su boravili na rehabilitaciji, a odgovarali su traženom uzorku.

Pored toga dr. sci. Bobić Lucić je od 1. veljače pomoćnica ravnatelja Bolnice za kvalitetu, kako je istaknuo ravnatelj, da se radi o dužnosti od koje svi bježe jer sa sobom nosi izuzetnu odgovornost, a plaća nije ništa veća.

Dr. sc. Lana Bobić Lucić, zaposlena je u lipičkoj bolnici od 2010. godine, a živi u Pakracu odakle je došla iz Ivanić Grada i tamošnje  Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan.

S kadrovima na tržište

 

Sve to je bio povod da čelni ljudi Bolnice, ravnatelj Darko Kelemen i predsjednik Upravnog vijeća Slobodan Katunar sazovu tiskovnu konferenciju na kojoj su osim čestitki svojoj zaposlenici, novoj doktorici znanosti, progovorili o kadrovskoj slici unutar Termi Lipik, odnosno nastojanjima da ju poboljšaju, ali ne samo zadrže, nego i prošire stručni kadar.

Kako je rekao Kelemen u bolnici sada radi 13 liječnika od kojih su  dvije doktorice znanosti,  troje primarijusa, četiri subspecijalista i jedan specijalizant koji je na specijalizaciju fizioterapije došao iz Požege, te jedna umirovljena liječnica.  Pored toga, među 200-tinjak zaposlenih, pored liječnika imaju pet diplomiranih medicinskih sestara, šest diplomiranih fizioterapeuta, dva logopeda i dva radna terapeuta.  U posljednjih nekoliko godina povećan je broj zdravstvenih radnika za 17 posto i u ukupnoj strukturi broj visoko i više obrazovanih se popeo s 18 na 31 posto.

Slobodan Katunar je istakao da Terme Lipik puno posljednjih godina ulažu u infrastrukturu i standard lječilišnih i smještajnih objekata, ali još uvijek zbog rata zaostaju za nekim drugima takvim ustanovama i stoga je ulaganje u ljude i  njihovu stručnost neobično važno naročito s aspekta sve prisutnije tržišne orijentacije  što je Kelemen ilustrirao lanjskom statistikom prema kojoj je lani svaki peti (ili 20 posto) pacijent došao mimo uputnice HZZO-a što je u usporedbi s razdobljem od prije 10 godina porast  za više od tri puta. To je prepoznato i u Gradu Lipiku koji od ove studentske godine dodatno stipendira studente medicine pa je tako već dodijeljena prva stipendija jer su svjesni da je u konkurenciji atraktivnijih sredina lakše vratiti vlastitog mladog liječnika nego dovesti sa strane, kaže Katunar.

U nastavku tiskovne konferencije obadva čelna čovjeka Termi su govorili o financijskim rezultatima poslovanja u prošloj godini, odnosno planiranim investicijama u ovoj godini koja bi po tom pitanju s ulaganjima od  80-tak milijuna kuna trebala biti rekordna, o čemu ćemo izvijestiti sutra.