Na Požeško-slavonskoj županiji do utorka je ove zime u Zavod za javno zdravstvo prijavljeno tek 54 slučaja oboljelih od gripe od kojih je desetak na pakračko-lipičkom području. Ovakvo stanje glavni epidemiolog dr. Ante Vitalija ocjenjuje dobrim, ali je djelomično zabrinjavajući podatak da je u prošlom tjednu registrirano 18 novooboljelih što predstavlja porast u odnosu na siječanj i prosinac kada su na tjednoj razini u ambulantama registrirani tek pojedinačni slučajevi.

Od gripe značajno su prisutnije razne viroze, naročito kod djece, ali sudeći po podacima iz pakračkog vrtića i škole broj je u opadanju. Kako je rekla ravnateljica Višnja Klobučar, prošlog tjedna je iz vrtića izostalo 50-tak djece, dok danas tek četvero, i to svi iz jaslica. Slična je situacija i u osnovnoj školi gdje je broj učenika u razredina prošlog tjedna bio skoro prepolovljen, ali početkom ovog tjedna su se izostanci s nastave radi viroze značajno prorijedili. To nam je potvrdila i pakračka magistra farmacije Aneta Prohaska Tome podatkom da je porasla potražnja za lijekovima protiv viroze, naročito onih za djecu.

Ove jeseni je u našoj županiji protiv gripe cijepljeno 6.923 osobe i u Zavodu imaju još 27 doza cjepiva. Za iduću je naručeno 7.000 doza.

Pripremljen prostor izolacije

Što se tiče koronavirusa naravno da nije na našoj županiji, kao niti u ostatku Hrvatske, do danas zabilježen niti jedan slučaj, ali se provode sve preventivne mjere koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo i druge medicinske službe. Kako je rekao dr. Vitalija, u Zavodu nemaju prijavljen niti jedan slučaj dolaska putnika iz Kine niti najave skorog putovanja u tu zemlju, ali je bilo nešto putnika ili najavljenih putovanja u Tajland, Indiju i vojnika u Afganistan. U skladu s propisanim mjerama u požeškoj bolnici je pripremljen prostor za izolaciju u slučaju pojave potrebe, a u Pakracu su poduzete sve mjere (tehnička sredstva i osoblje) za potrebe transporta zaraženih osoba do požeške bolnice.

Kako smo doznali u pakračkoj apoteci zaštitne maske za nos i usta se prodaju u nešto većem broju nego inače, ali nema govora o navali. Inače takve maske koštaju nešto više od jedne kune.