Sudeći po informacijama u posljednja dva dana iz Policijske uprave Požeško-slavonske županije, stanovnici Pakraca još uvijek kod kuće čuvaju razne vrste oružja, streljiva i eksplozivnih naprava zaostalih iz Domovinskog rata. Tako je jučer anonimni građani pakračkim policijskim službenicima predao 2,5 kg plastičnog eksploziva, dvije ručne bombe, devet komada trotilskih metaka, 16 komada upaljača za protupješačku minu i 120 komada raznog streljiva.

Dragovoljne predaje streljiva u pakračkoj policiji je bilo i prekjučer kada je građanin koji je želio također ostati anoniman  predao policijskim službenicima 30 komada streljiva. Navedena sredstva su izuzeta i pohranjena u prostorije policije do uništenja.

Ovakva predaja oružja  ne podliježe sankcijama, a što se ne događa onima koji sami ne predaju oružje, nego ga pronađe policija zorno pokazuje jučerašnji primjer iz Požege gdje su policijski službenici temeljem naredbe Prekršajnog odjela Općinskog suda u Požegi, pretražili obiteljsku kuću na području Požege u kojoj prebiva 49-godišnjak i  prilikom čega su pronašli 32 komada streljiva, jedan spremnik za automatsku pušku, jedan spremnik za automatsku pušku punjen s 30 komada streljiva, pet komada tromblonskog streljiva i jedan tromblonski nastavak. Protiv 49-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

„Napominjemo da je još uvijek u tijeku akcija "Manje oružja – manje tragedija" za sigurniju budućnost bez oružja te da građani bez sankcija mogu predati oružje i eksplozivna sredstva ukoliko ih nedozvoljeno posjeduju i na taj način će učinit svoj dom sigurnijim, a možda će time i spasiti nečiji život.

Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja,“ kaže se u jutrošnjem priopćenju iz Policijske uprave koje potpisuje glasnogovornica Nikolina Janković.