Prošloga mjeseca započeli su radovi na uređenju zvonika crkve Rođenja Presvete Bogorodice  na pravoslavnom groblju na Gavrinici. Radove u vrijednosti oko 100.000 kuna izvodi novogradiška tvrtka DOLN, a rezultat su odobrenih sredstava u tom iznosu na natječaju Programa ulaganja u zajednicu koje je lani provelo Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU.

Kako je objasnio pakrački paroh Đorđe Teodorović, riječ je o crkvi koja se spominje još u 18. stoljeću izgrađenoj na mjestu nekadašnje ranije drvene crkve. U njoj se sada liturgija održava pet puta godišnje, za Malu Gospojnu, te četiri puta mise zadušnice. No za pravoslavnu vjeru u ovom kraju je značajna jer je riječ o mauzoleju ranijih pakračkih episkopa pa su tako u njoj sahranjeni Petronije Ljubobratović, vladika pakračko slavonski iz 18. stoljeća, Nikanor Grujić iz 19. stoljeća i najdugovječniji Miron Nikolić iz 20. stoljeća.

Crkva je doživjela određena oštećenja u ratu, a nakon rata je zamijenjen krov i stolarija pri čemu ona izgleda bolje iznutra nego izvana, objašnjava paroh. No zvoniku je prijetilo urušavanje i trebala mu je hitna sanacija što je sada u tijeku i bit će završeno na proljeće kada očekuju nastavak radova na uređenju pročelja, što će ovisiti o prilivu sredstava.

Nastavak uređenja Vladikinog dvora i Crkve

Jednako tako o prilivu sredstava ovisit će i nastavak uređenja Vladikinog dvora i pakračke pravoslavne  crkve Svete Trojice za što je lani Ministarstvo kulture RH izdvojilo oko 860.000 kuna, a dio sredstava je dobiveno i iz Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije. U crkvi se nadaju da će i ove godine na natječajima ovih institucija dobiti sredstva kako bi nastavili s uređenjem dva kapitalna pravoslavna objekta u Pakracu.

Lani su na crkvi obnovili istočno (oltarsko) pročelje i započeli južno koje se ove godine nadaju završiti. U Vladikinom dvoru dovršili su pročelje južnog krila, a na istočnom su u potpunosti postavili stolariju, dovršili ulazno stepenište i unutarnje instalacije te pripremili  zidove i stropove za bojanje. Ove godine im je u planu veliki prostor namijenjen njihovoj  knjižnici (na fotografiji s parohom) obložiti drvetom čime bi prostor knjižnice bio u potpunosti spreman za povratak njenog vrijednog povijesnog knjižnog fundusa.