Krajem 1991. godine, 29. prosinca, 127. brigada HV Virovitica sudjelovala je u akciji oslobađanja sela Brusnika koja je u večer toga dana obustavljena. Virovitički branitelji su se vratili na početne položaje osim njih dvanaest koji su ostali zarobljeni ili poginuli u četničkoj zasjedi da bi par dana kasnije dobili informaciju da su svi zarobljeni i pobijeni. Tijela su razmijenjena 9. siječnja 1992. godine, a 2006. godine je podignuto spomen obilježje kod brusničkog mosta gdje je danas u povodu toga održan komemorativni skup uz nazočnost suboraca, obitelji poginulih, predstavnika braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, izaslanstava Virovitičke županije, gradova Virovitice, Pakraca i Lipika, predstavnika Policijskih uprava virovitičko-podravske i požeško slavonske županije te HVIDR-e Hrvatske.

Tragičnih događaja prisjetio se Zvonko Kožnjak, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice, rekavši kako je od početka prve ratne operacije „Otkos 10“ do 31. prosinca 1991. virovitički branitelji su na svome području djelovanja oslobodili 36 sela i gradova, a iz tadašnje općine Virovitica u obrani Hrvatske na raznim ratištima sudjelovalo  je oko 5500 Virovitičana ili svaki četvrti stanovnik od kojih je 136 poginulo.

U ime Grada Pakraca prisutnima se obratio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, te istaknuo kako je teško govoriti danas kada su hrvatski branitelji razjedinjeni što mnogi iskorištavaju pozvavši branitelje na zajedništvo stavljajući u srca sve poginule kako danas i u budućnosti ne bi dopustili da neki izjednačavaju žrtve hrvatskih branitelja s agresorom.

U ime organizatora komemoracije okupljenima se obratio Ivica Kirin, virovitički gradonačelnik, te Darko Žužak, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, koji su uputili  zahvalu poginulim žrtvama i njihovim članovima obitelji, kao i svim nazočnima za prisjećanja, te istaknuli važnost dokumentiranja svih ratnih događanja kako bi istina ostala zapisana.

„Izvojevali smo pobjedu u Domovinskom ratu, ali to je jalova pobjeda. Nas 1500 hrvatskih časnika već deset godina ne smijemo napustiti Hrvatsku zbog nekakve liste koja nas pokazuje kao zločince, zbog famoznog pregovaračkog poglavlja 23, koje bi, nadam se, aktualna politička vlast trebala ukinuti. Oni su napravili ono što mi nismo, a trebali smo. Nemojte za to optuživati vojnike, nego optužujte one kojima smo poklonili povjerenje, koji su nas trebali zastupati na političkom planu i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a to su promašili“, poručio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH general Đuro Dečak.

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić podsjetio je da se s ovog mjesta svake godine prisjećaju i ponavljaju činjenice koje naše institucije ne čuju i ne vide. „Nijedan zločinac ne može biti aboliran, ne mogu šetati slobodno Pakracom, Lipikom, Vukovarom ili bilo kojim dijelom Hrvatske nego moraju biti procesuirani. Zato želim da svi oni koji su se pobunili protiv Hrvatske, koji su činili masakre i zvjerstva, koji su okupirali hrvatske dijelove i koji su željeli stvoriti Veliku Srbiju odgovaraju za svoja zlodjela. I dalje tražimo pravdu i suđenje onima koji su činili zločine“, istaknuo je Đakić.

Nakon komemoracije kod brusničkog mosta izaslanstva su obišla i druga dva spomen obilježja na pakračkom području posvećena virovitičkim braniteljima: na cesti Pakrac-Požega Borisu Raletiću i Željku Ljuni, te u Ulici Kalvarija petorici pripadnika postrojbi MUP-a kojima je u prosincu 2016. godine postavljeno spomen obilježje.