U nazočnosti članova obitelji poginulih, hrvatskih dragovoljaca i sudionika vojne akcije Alfa 91 kao i brojnih uzvanika, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u pakračkim vinogradima, danas prijepodne obilježena je 28. godišnjica pogibije Marijana Kulhavija – Foke zamjenika zapovjednika 76. samostalnog bataljuna te šestorice pripadnika protudiverzantske satnije iz Bjelovara - Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša. On su na današnji dan 1991. godine izgubili živote tijekom trajanja oslobodilačke akcije „Alfa“.


Najvećoj žrtvi hrvatskih heroja, osim članova obitelji, poklonili su se članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Bjelovar, bjelovarski suborci iz izvidničkog voda "Čukovi" te gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak s članovima Koordinacije udruga branitelja Grada Bjelovara. Ispred Policijske postaje Pakrac počast je odao načelnik Robert Hrastić, dok je zajednički vijenac položila delegacija Gradova Pakraca i Lipika kao i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika te Grada Požege. Palim borcima naklonili su se i predstavnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovar.


Obraćajući se prisutnima o posljednjoj akciji stradalih branitelja govorio je Drago Skalnik, umirovljeni satnik i ratni zamjenik zapovjednika 76. bataljuna, koji je na tom mjestu zamijenio tragično stradalog Marijana Kulhavija. Skalnik je naglasio važnu ulogu Foke u obrani grada rekavši da je svojim herojstvom bio primjer ostalima i te da je takvim pristupom još za života ušao u legendu. Podsjetio je također da je u vojno-redarstvenoj akciji Alfa poginulo ukupno 36 branitelja, a još ih je 62 ranjeno. „Marijan je za svoje herojstvo odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom te mu je posthumno dodijeljen čin pukovnika“, završio je Skalnik.


Nazočne je pozdravila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević. Ona se posebno obratila preživjelim sudionicima vojne akcije kao i članovima obiteljima stradalih, pozvala je još jednom na zajedništvo i poručila: „Najmanje što možemo učiniti je dostojanstveno i s pijetetom čuvati sjećanje na ove tužne, ali slavne i časne dane. To činimo danas, to ćemo činiti i u budućnosti“.
Čin obilježavanja nastavljen je misom zadušnicom u crkvi UBDM u Pakracu te u Domu hrvatskih branitelja gdje je poslužen tradicionalni vojnički grah.

„19. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991“.

Osim komemoracije, braniteljima u čast održan je i 24. planinarski pohod "Fokinom stazom" na Omanovac, kao i „19. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991“. Start utrke bio je ispred obiteljske kuće Kulhavijevih u Prekopakri, a ove je godine memorijal trčalo više od pedeset sudionika. Svi oni, predvođeni motoriziranom jedinicom članova MK Vitezovi tame iz Pakraca te na čelu s inicijatorom utrke Duškom Štrbcem, hrvatskim braniteljem i Fokinim prijateljem, istrčali su stazu do Omanovca dugu 10 kilometara.