banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Spomenik „Golubica“ ubijenim i nestalim civilima na kraju Ulice 105. brigade u južnim pakračkim vinogradima koje je Ministarstvo podiglo 2001. godine, na prigodnoj komemorativnoj svečanosti, na inicijativu obitelji  žrtava,  danas je dobilo nadopunu – prigodnu spomen ploču s imenima svih 17 ubijenih civila i troje koji se još uvijek vode kao nestali.

Kako je u ime obitelji stradalih pojasnio na današnjoj svečanosti Zvonimir Miler, sin ubijenog također Zvonimira, spomenik žrtvama bez njihovih jasno istaknutih imena nije dovoljna iskazana pažnja toj žrtvi. Osim toga onaj stariji spominje 16, a ne 17 ubijenih, i ne spominje nestale što je uvijek smetalo obiteljima žrtava i sada je ta nepravda ispravljena. Miler je podsjetio i na tužnu tragičnu žrtvu nesrpskog stanovništva na tom gradskom području koje je zbog svog nacionalnog pripadnosti i geografskog položaja prvo osjetilo teror i progon lokalnih Srba i pripadnika takozvane JNA.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je pohvalila opravdanu inicijativu članova obitelji te je istaknula da je ovo još jedno svjedočanstvo kako je svaki pedalj ovog kraja natopljen krvlju, ali i koliko je ovaj rat bio strašan o čemu najtragičnije svjedoči činjenica da su ubijena i 10-togodišnja djeca, konkretno Zoran Šmit, koji da nije ubijen, jučer bi proslavio 38. rođendan.  Jednako tako je grozna činjenica da za te zločine još uvijek nitko nije odgovarao te je poželjela da krivci budu izvedeni pred lice pravde, ali i da se pronađu ostaci troje osoba koje se još uvijek vode kao nestale kako bi bili dostojno sahranjeni.

Spomen ploču su otkrili članovi obitelji ubijenih Šmit i Puhmajer. Nakon što su uz novu spomen ploču odali počast članovi obitelji učinila su to i izaslanstva Grada Pakraca i koordinacije udruga, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Policijske postaje Pakrac te Kluba varaždinskih branitelja 1991-95. koji su prije toga sudjelovali na komemoraciji poginulim suborcima u akciji „Alfa“.

Svetu misu je služio pakrački župnik Jozo Zorić. Postavljanje spomen ploče je koštalo oko 8.000 kuna, a uz obitelji financirali su je donatori i Grad Pakrac.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić