Pakračka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, već 22. godinu za redom, sinoć je bila tradicionalno mjesto susreta i druženja mladih crkvenih glazbenika iz Požeške biskupije, ali i iz cijele Hrvatske čiji je dugogodišnji organizator pakračka glazbena skupina “Vita Nova”.

Ove godine glazbeno–duhovni susret promijenio je mjesto događanja te je održan u kino sali Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ na inicijativu pakračkog župnika Joze Zorića, a razlog tomu, kako je rečeno prilikom uvodnog predstavljanja izvođača, jesu poticaji i nagovori  pape Franje kako bi vjernici kao Crkva trebali izaći i javno svjedočiti svoju vjeru i u javnim prostorima.

„Na svako hodočašće valja ponijeti ono najvažnije, a to je dobro raspoloženo srce. Uvijek sam bio radostan kad se na hodočašća u Voćin ili nekamo drugamo, pridruže mladi s gitarama i oni tada nastoje doprijeti, ne do ušiju tek, nego baš do srca i ono tada titra, igra određenu igru koja nije na našim ljudskim valovima, nego srce zaigra na Božjim valovima. To je sastavni dio hodočašća; raspoložiti srce za osjetljivost za one s kojima hodamo, a još više za osjetljivost za onoga koji je nevidljiv, a s nama je na putu“, rekao je  na početku festivala požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević pozdravljajući  vjernike, mlade glazbenike i sinoćnje posjetitelje.

U 90-minutnom programu, uz domaćine „Vita Novu“, izvođači su se predstavili s petnaestak duhovnih skladbi, a čast da otvori sinoćnji  festival pripao je Josipu Ćulumoviću iz Zagreba. Uz njega, nastupili su i vokalno-instrumentalna skupina RiM koju vode sestre Ružica i Maja Nedić iz Zagreba, Matej Galić i bend Yeshua iz Osijeka, Biskupijski zbor mladih iz Požege, a posebni gosti bila je poznata zagrebačka rock grupa Drugi način u sastavu Branko Požgajec, Ernest Vinković i Damir Vuk koji su svojim najpoznatijim hitovima poput „Piši mi“, „Prođe ovaj dan“ ili „Prave riječi“  publiku vratile u sedamdesete i osamdesete godine.

Festivalu je prethodilo euharistijsko slavlje u pakračkoj župnoj crkvi koje je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević, a koji se u molitvama posebno sjetio značajnih osoba pakračke župe, od dr. Ivana Šretera, dr. Josipa Pazmana te ubijenih i poginulih župljana u Domovinskom ratu.

Uz Požešku biskupiju i pakračku župu, festival je već godinama, kao i ove, podržao Grad Pakrac dok je glavni medijski pokrovitelj bio Hrvatski katolički radio.