„Biti in“ je elektronska brošura za osobe s invaliditetom nastala u suradnji KPD „Sloge“  i Grada Pakraca uz poticaj Zaklade „Slagalica“ iz Osijeka, a  Dubravka Špančić, tajnica Sloge“ ju je predstavila sinoć u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman uz nazočnost pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević te predstavnika „Slagalice“ i Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac- Lipik.

Riječ je o, za sada, samo digitalnom izdanju u kojem se na 18 stranica objašnjavaju osnovni pojmovi vezani uz status invalidnih osoba, te institucije i način ostvarivanja raznih prava vezanih uz taj status koji se odnosi na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, poticaje za zapošljavanje, ali i povlastice u javnom prijevozu i niz drugih prava za koje mnogi niti ne znaju. Takvim pristupom sigurno će, osim osnovnih saznanja o njihovim pravima, invalidnim osobama i njihovim obiteljima uštedjeti znatno truda i vremena u ostvarivanju prava i to je zapravo najveća vrijednost ovog vrlo korisnog vodiča kojeg građani od danas mogu pronaći na internetskim stranica KPD „Sloge“ i Grada Pakraca. Osim truda, ponajviše Dubravke  Špančić, ali suradnika, zaposlenika pakračkih institucija koje se bave pravima invalidnih osoba i udruga s tog područja, brošura nije koštala nikoga ništa.

Dubravka Živanović iz Zaklade „Slagalica“, koja je podržala ovaj projekt, sinoć je na predstavljanju istaknula da oni i materijalno često pomažu projekte koji za cilj imaju pomoć u svakodnevnom životu osobama s invaliditetom, ali ih najviše veseli kada se s tim problemom bavi sama zajednica, a Pakrac je u tome dobar primjer.

Anamarija Blažević je zahvalila Zakladi na podršci,  KPD „Slogi“ na uloženom trudu koji je rezultirao jednostavnom, prepoznatljivom i lokalno veoma upotrebljivom brošurom. Ona je podsjetila da smo u proteklih 25 godina od rata rješavali uglavnom njegove negativne posljedice, ali da je sada došlo vrijeme i da se bavimo raznim stvarima koje predstavljaju nadogradnju pri čemu je razbijanje raznih administrativnih barijera dio toga što pokazuje i slučaj iz njene prakse jer još uvijek u gradskoj upravi nisu došli do odgovora kako prioritetno, a zakonski regularno, zaposliti osobu s invaliditetom. Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih, ponovo je podsjetio na loš materijalni položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj gdje postoje uglavnom samo papirnate odredbe koje se u praksi ne mogu pronaći naglasivši da je Slovenija nedavno o trošku proračuna zaposlila 90 asistenata za slijepe osobe.

Promocija brošure popraćena je projekcijom filma za djecu “Nevjerojatna priča o divovskoj kruški“.