Zgradu poznatu kao „projektni biro“ ove jeseni je u potpunosti kupila tvrtka Centar za vozila Hrvatske, vidljivo je to iz  vlasničkog lista od 17. studenog, a potvrdili su nam to na naš upit i u tvrtki.

U proljeće 2016. godine Centar za vozila Hrvatske kupio je pakračku tvrtku „Papuk trgovina“ i tako stekao vlasništvo nad njihovom stanicom za tehnički pregled vozila u Gundulićevoj ulici, poslovne prostorije u starom vatrogasnom pokraj Pakre  (u međuvremenu prodan društvu „Sima-Agro iz Donjih Sređana) i dijelu zgrade „projektnog biroa“ na glavnom gradskom trgu.  Ovi jeseni otkupljen je od tvrtke Projektni biro Pakrac i ostatak te zgrade koji čine poslovni i prodajni prostor u tri etaže ukupne veličine oko 1.400 četvornih metara na parceli ukupne površine oko 3.800 četvornih metara, potvrdila je na naš upit Aleksandra Čoporda, tajnica Uprave Centra za vozila Hrvatske d.d., ali nam nije odgovorila na pitanje o cijeni ove transakcije objašnjavajući to dijelom kupoprodajnog ugovora.

„U svakom slučaju planiramo navedenu zgradu urediti na način da spriječimo prokišnjavanje i daljnje propadanje objekta. Sukladno potrebama lokalne zajednice i tržišne potrebe za poslovnim prostorima u Pakracu, razmatramo obnavljanje objekta djelomično ili cjelovito ovisno o potrebama za poslovnim prostorima u samom gradu Pakracu i uređenje okoliša“, kaže se poprilično skromno i šturo u nastavku njezinog odgovora.

Ova zgrada je izgrađena kao prva robna kuća u Pakracu šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon rata je obnovljeno samo najnužnije za potrebe sjedišta tvrtki Projektni biro Pakrac u suterenu, odnosno „Papuk trgovine“ na katu uz tri obnovljena prodajna prostora u suterenu i prvom katu, dok drugi kad niti danas nema vanjske stolarije.

Nova stanica za  tehnički pregled u prosincu

Naš drugi upit Centru za vozila Hrvatske se odnosio na izgradnju nove stanice za tehnički pregled vozila s čijom je izgradnjom, pokraj postojeće, započeto u svibnju ove godine. Naizgled radovi koje izvodi tvrtka „Facies“ iz Strmca Samoborskog su pri kraju što nam je potvrdila i gospođa Čoporda najavivši tehnički pregled nove stanice  u zadnjem tjednu studenog ili u  prvom tjednu prosinca kako bi se za objekt ishodila uporabna dozvola.

„Nakon ishođenja uporabne dozvole, sukladno važećim pravilnicima, izvršit će se pregled objekta stanice za tehnički pregled od strane Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Hrvatskog autokluba, a u svrhu ishođenja dozvole za rad nove stanice. Nakon preseljenja poslova u novi objekt stanice u planu je rušenje starog objekta, te završno hortikulturno uređenje prostora gdje se nalazi stari objekt čime bi bila završena cijela investicija  na parceli od cca 12.000 četvornih metara.

Na žalost nismo bili u mogućnosti urediti stari objekt udruge NK Hajduk, koji se nalazi ispred nove stanice za tehnički pregled, jer je 50 posto objekta izgrađeno na našoj parceli, a ostalih 50 posto na zemljištu Grada Pakraca i njihovom vlastitom zemljištu što predstavlja problem kako za CVH tako i za Grad Pakrac“, piše u odgovoru iz Centra za vozila Hrvatske.

Obišavši gradilište ovih dana uvjerili smo se kako je novi vlasnik nekada poluzapušteni dvorišni prostor koji se proteže od Gundulićve ulice, uz KTC prema Pakri, pretvorio, već sada kada radovi nisu još završeni, u pravi moderni gradski trg s definiranom kolničkom,  pješačkom i parkirnom prometnicom te budućim zelenim površinama s već djelomično instaliranom urbanom opremom.

Ako smijemo suditi po organiziranosti ove, još nezavršene investicije, možemo se nadati da će i zgrada „projektnog biroa“ ubuduće biti ukras novog glavnog gradskog trga.