Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 570. broj Pakračkog lista.

Mali čovjek, velika meta

Najavljujući, kako je to uobičajeno u uvodniku, naredne stranice već 570. broja naših malih lokalnih novina, odlučili smo istaknuti dvije teme čiji je zajednički nazivnik upravo ovo što smo istakli u naslovu – kako je i u toliko hvaljenoj demokraciji mali čovjek najčešće meta onih velikih, koji su u poziciji da donose odluke koje reguliraju svakodnevicu svih nas. Obje  se odnose na donedavno dnevne banalnosti za koje nikada nismo mislili da mogu biti komplicirane.

Prva je tradicionalni oblik svinjokolje koja iz godinu u godinu uvođenjem stalno dodatnih propisa i obveza postaje administrativno sve kompliciranija i financijski skuplja. Našim roditeljima i njihovim precima svinjokolja je bila kasno jesenska ili rano zimska rutina koja se nerijetko pretvarala na ponos domaćina i veselje koje je trebalo u selu razglasiti. No od ove jeseni uvedena je nova administrativna i financijska obveza koja je taj običaj i sve što ga je pratilo pretjeranom zakonskom regulativom i nametima potjerala u ilegalu.  Neki od naših sugrađana, u cilju zadržavanja te tradicije će prihvatiti i te nove obveze. No većina će odustati i rješenje potražiti u trgovačkim lancima. Trgovci, naravno ne oni koje srećemo u našim trgovinama, nego njihovi direktori, poslodavci i vlasnici, su te administrativne mjere dočekali spremni – u skladu s vjerojatno povećanim brojem kupaca i interesa cijene mesa u odnosu na lanjsku godinu su značajno podigli. Tako će se novci iz malog novčanika u većoj mjeri nego lani i prijašnjih godina prelijevati u kase velikih.

Drugi primjer kako mali čovjek postaje laka meta velikih odluka, za sada tek nekih banaka, je da nam za podizanje vlastitog novca s bankovnih računa koju su tamo sjeli mimo naše volje, najčešće u vidu malih mirovina ili nešto većih plaća, naplaćuju proviziju. Interesantan je raspon te provizije koja je jednaka za one koji dižu sto kuna, ali i one koji dižu odjednom 500.000 kuna. Za obje je isti, negdje dvije negdje četiri kune. Koliko su velike dvije ili četiri kune umirovljeniku s mirovinom od 2.000 kuna, a koliko onome tko diže par stotina tisuća kuna, vjerojatno nije potrebno objašnjavati. Kao ni to da će ta provizija, zbog koje da je nema, bi inače „siromašne“ banke zasigurno propale, ponovo prijeći iz male hrpe na veliku kamaru i postati dio nečije milijunske godišnje dobiti, a onima malima će iz frižidera odvaditi mjesečno litru ili kilogram nečega. Sve to zbog relativno malih iznosa izgleda zanemarivo. No kada se ti, do jučer nepostojeći troškovi, stalno gomilaju iznos više nije zanemariv. To znaju najbolje oni koji te male penale za nas skupljaju na hrpu koja je stalno sve veća i veća pa nam se nekada čini da mi mali postojimo samo zbog njih.

No idućeg mjeseca dolazi vrijeme kada će i veliki molećivo stati pred nas. Izbori su. Kandidati na predsjedničkim izborima će nas moliti da svoj mali glas damo upravo njima. Na onim drugim i nikome, osim zakonodavcu, potrebnim, za vijeća mjesnih odbora, organizator će nas moliti samo da se pojavimo na glasačkim kutijama bez obzira na naše biračko opredjeljenje. Dakle u prosincu će veliki brojati naše male glasove. Od siječnja se vraćaju  brojanju novaca.

U novom broju još možete pročitati:

PRIČA S NASLOVNE STRANE: SLAVONSKA KOLINJA POMALO SELE U FOLKLOR

Umjesto u dvorištu, svinjokolja sve češće u trgovačkom centru

Dojam je da je znatno tiše nego inače započela ovogodišnja sezona svinjokolje u našem kraju. Mogli bismo navesti puno razloga za to, a jedan je svakako i neobično toplo vrijeme za ovo doba godina kada su mnogi od onih koji su taj posao mislili odraditi u prvom dijelu studenog ipak odustali, o čemu se kroz medije izjasnila i veterinarska struka pozivajući zainteresirane da pričekaju sa svinjokoljom za koju je idealna temperatura od 0 do 5 stupnjeva, koliko je potrebno da bi se meso u 24 sata ohladilo u svojim najdubljim dijelovima. No vjerojatno je glavni razlog što je zakonodavac, pozivajući se na opasnost o afričke svinjske kuge, pooštrio tehničke i sanitarne uvjete svinjokolje po dvorištima, što je neminovno praćeno novim  financijskim nametima i  što kolinje kod kuće čini dodatno skupljim.  Piše Darko Baronica.

INTERVJU: IGOR MATEK, UPRAVITELJ LAG-A

Bez finalizacije nema napretka poljoprivrede

Na natječaju našeg LAG-a „Zeleni trokut“ završenom u listopadu,  na kojem je bespovratno dijeljeno poljoprivrednicima 2,2 milijuna kuna, a zbog nedostatka zainteresiranih ostalo je neiskorišteno više od pola milijuna pri čemu je s pakračkog područja bio tek jedan kandidat. Zašto među pakračkim poljoprivrednicima nema kandidata za prihvatiti novce, pitali smo Igora Mateka, upravitelja LAG-a. 

NAŠI SUGRAĐANI: VIŠNJA KLOBUČAR, najdugovječnija pakračka ravnateljica

Odgojiteljica ili ravnateljica – uvijek jednako u službi djeteta

Prošle su 123 godine od prvog spominjanja organiziranog čuvanja djece, odnosno, 120 od druge dozvole za privatno čuvalište djece u Trgovištu Pakrac.

Povod je to da vam kroz razgovor približimo Višnju Klobučar, ravnateljicu Dječjeg vrtića Maslačak iz Pakraca, osobu koja je na čelu pakračke odgojno-obrazovne ustanove još od osamostaljenja Republike Hrvatske 1991. godine. Iako Višnju poznajemo kao javnu osobu iz društveno - političkog gradskog života, priča o ranim danima naovamo poslužit će da doznate još ponešto iz njezine riznice sjećanja ili ćete barem povući paralelu između vremena unutar dva stoljeća koja su mnogi od nas spojili.  Piše Dinko Kliček.

RADOVINA TRGU: Završeno asfaltiranje, počelo opločavanje

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Modernizira se računovodstveni sustav financiranja ustanova, vijećnicima najinteresantniji prazni objekti

ZA PET PAKRAČKIH PROJEKATA: Iz Ministarstva regionalnog razvoja 6,2 milijuna kuna

LAG DIJELI NOVCE POLJOPRIVREDNICIMA: Ponovo nedovoljno zainteresiranih

ZAKUP DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA: Natječaj vjerojatno na proljeće

BANKARSKE RUKE U NAŠIM DŽEPOVIMA: U Pakracu podizanje gotovine još uvijek besplatno

PRESELIO PAKRAČKI SUD: Nakon 113 godina u novom prostoru

NOVOST U KOMUNALCU I VODAMA LIPIK: Distribucija računa e-poštom

GRAD PAKRAC: Ove godine 14 novih stipendista

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE: Školuju devet savjetnika u EU projektima

NAGRADA ZA ISTAKNUT RAD: Nataši Major uručeno priznanje hrvatskih psihologa

CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE: Cjepiva privremeno nema

NK HAJDUK: Mršava polusezona obilježena povredama

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama:  MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.