Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, predvođeni načelnikom škole brigadirom Mijom Kožićem, u okviru nastavnog programa provode studijsko putovanje u zapadnoj Slavoniji, a u sklopu kojeg su danas posjetili i Pakrac.

Časnike je dočekao Miroslav Vacek, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, koji im je prezentirao o samom tijeku ratnih događanja na području Pakraca i Lipika, organiziranju obrane te najvećim ratnim bitkama i akcijama na našem području, ulozi koju su Pakrac i Lipik imali u Domovinskom ratu. Tom prilikom časnici su posjetili spomen obilježje logora Bučje gdje su odali počast stradalim braniteljima i civilima, kapelu Male Gospe u Kusonjama gdje su se poklonili poginulima, te odali počast i zapalili svijeće kod spomen obilježja ispred Policijske postaje Pakrac.

Posjet je nastavljen u Muzeju vojne i ratne povijesti profesora Marija Tušeka gdje su u stalnom postavu uz razne eksponate oružja, kronološki izložene i predstavljene hrvatske odore kroz povijest. Tušek je gostima približio i najraniju povijest Pakraca, kao i povijest ratovanja na našem području.

Polaznike časničke škole u gradskoj vijećnici kurije Janković pozdravio je i pakrački dogradonačelnik Marijan Širac darovavši im replike slavonskog banovca.

„Prošle godine je održan prvi okrugli stol o ratnim zbivanjima na području zapadne Slavonije koja još uvijek nije dovoljno istražena, imamo premalo izvornih znanstvenih članaka, doktorskih radova, a imamo obilje ratne povijesne građe gdje itekako možemo potaknuti mlade povjesničare koji žele dalje istraživati ovo područje. Na ratištu zapadne Slavonije itekako je važno i značajno mjesto i uloga grada Pakraca koji je već 1991. godine pokazao kakvi su ovdje branitelji. Upravo zbog tog značaja i prvih napadnih operacija Hrvatske vojske, da se to nikad ne zaboravi i da se s ponosom na to prisjećamo, smo i danas ovdje u Pakracu, rekao nam je brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

Časnici studijsko putovanje nastavljaju u Lipiku u Domu hrvatskih veterana gdje će im predavanje održati pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, posjetit će i lipičku ergelu te spomen obilježje Trokut - Novska.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike.  U tijeku je školovanje 22. naraštaja Ratne škole koju pohađa 18 polaznika od kojih je trinaest polaznika iz Hrvatske (deset polaznika su visoki časnici iz Oružanih snaga RH, jedan polaznik iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova - pomoćnik ministra, Ravnateljstva policije MUP-a RH i Hrvatske vatrogasne zajednice), te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (dva polaznika iz Bosne i Hercegovine te po jedan polaznik iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije).