Utorkom i četvrtkom od 8,30 do 10 sati obavlja se cijepljenje protiv gripe u ambulanti Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije u zgradi Doma zdravlja Pakrac. Sudeći prema današnjoj gužvi, kada je i prije početka cijepljenja čekaonica bila prepuna, interes je vrlo velik. I prošloga četvrtka, prvog dana ovogodišnjeg cijepljenja, bilo je više od 50 pacijenata, potvrdio nam je dr. Ante Vitalija, voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a već mu se javljaju i liječnici obiteljske medicine sa zahtjevima za dodatno cjepivo jer su im prošloga tjedna distribuirane zalihe pri kraju.

No razloga za paniku nema jer su već naručene dodatne količine u odnosu na početnih 6000 doza cjepiva koje su stigle u našu županiju namijenjenog zaštiti od tipova virusa koji se očekuju u ovoj sezoni. Koristi se sezonsko cjepivo, a u njegovom su sastavu inaktivirani sojevi virusa A (H1N1), A (H3N2) i dva soja virusa B odnosno četverovalentno cjepivo.

Cijepiti se može kod svog obiteljskog liječnika i u ambulanti navedenog Zavoda. Preporučeno je u prvom redu starijim osobama, životne dobi 65 godina i stariji, kroničnim bolesnicima bez obzira na dob, zdravstvenim djelatnicima, štićenicima i djelatnicima domova za starije, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), bolesti bubrega, oštećenja imunog sustava.

Interes građana za cijepljenje protiv gripe bio je i lani velik o čemu  govori podatak da su krajem studenog prošle godine sve 5552 doze koje su za našu županiju došle u Zavod i raspodijeljene ambulantama obiteljske medicine bile potrošene te je Zavod zatražio i dobio dodatnih 720 doza cjepiva.