Zahvaljujući izuzetno lijepim i sunčanim vremenskim uvjetima, unatoč tome što je kraj listopada, građevinari su izuzetno aktivni na 11 gradilišta na području Pakraca čiji se radovi financiraju javnim novcem iz više različitih institucija. Ukupna vrijednost radova koji se trenutno izvode, teško je precizno izraziti, ali je riječ o otprilike nešto manje od 38 milijuna kuna, pri čemu su četiri gradilišta financijski značajno veća, jedno srednje (oko milijun kuna) a šest manja, ispod pola milijuna kuna (vidi okvir). Većina njih, odnosno sva manja, bi trebala biti dovršena do kraja godine s drugom fazom dogodine, kada je najavljen i završetak ovih najvećih.

Kada smo lani u studenom analizirali prošlogodišnju građevinsku sezonu kao glavna obilježja su istaknute tri karakteristike: izvođači su svoje usluge poskupjeli, država izuzetno sporo rješava papire i građevinarima nedostaje radne snage. Iz razgovora s gradonačelnicom Anamarijom Blažević i Marijom Čar, voditeljicom Odsjeka za komunalno-stambene poslove gradske uprave, bez neke brojčane podrobne analize proizlazi da su ova obilježja prisutna i dalje. Razlika između projektantskih cijena i stvarno ponuđenih cijena na natječaju i dalje je u korist izvođačkih cijena i ta razlika kao da i dalje raste što ne čudi, kažu naše sugovornice, jer zahuktali investicijski ciklus potican novcima Europske unije nudi izvođačima sve više posla te su oni u mogućnosti da biraju natječaje na kojima će se kandidirati i tako podižu cijenu. S pozicije gradske uprave im je teško ocijeniti što je s radnom snagom u privatnim tvrtkama, no s obzirom na porast radova na nekim gradilištima, odnosno velikom vremenskom razmaku od dobivanja posla i stvarnog dolaska na gradilište, sigurno je da je to problem. Bilo bi interesantno obići gradilišta i saznati kakvih sve profila zvanja i zanimanja bismo zatekli među građevinarima.

Što se tiče treće lanjske karakteristike da država izuzetno sporo rješava papire ona i dalje stoji. Tim više, ističe M. Čar ,što je svibanjski prelazak na takozvane E-dozvole u startu prouzročio kontra efekt pa zbog nedovoljne dorađenosti opreme sustava, nedovoljne edukacije ljudi koji na njemu rade, ali i nedovoljne edukacije korisnika proces je sporiji nego kada se išlo „papirnato i pješke“. No to su porođajne muke i Čar se nada da će on, kada se svi uhodaju,  polučiti očekivane efekte.

Kako većina investicija, posebice veće, novac vuku iz fondova Europske unije zbog kompliciranosti i zahtjevnosti kriterija, papiri se rješavaju izuzetno sporo, posebice oni vezani uz financijsko praćenje projekta koji se rješavaju u raznim državnim tijelima. U natječajima i odlukama o financiranju „važe“ se svaki zarez što proceduru čini sporom. Zbog toga u Pakracu u dosadašnjem dijelu godine nisu započeti, a vjerojatno ove godine niti neće radovi na financijski najvrjednijem našem gradilištu - aglomeraciji Pakraca i Lipika. No unatoč tome Hrvatske vode imaju, pojedinačno gledajući, financijski najvrjednije trenutno aktivno gradilište, ono na regulaciji korita Pakra u dužini od 1800 metara koje se izvodi uz Papukovo bivše industrijsko dvorište pa do iznad kusonjskog mosta. Radovi koje od kolovoza izvodi tvrtka Bagerkop-Roberto Novi Marof su ugovoreni s rokom  završetka od 18 mjeseci vrijedni su oko 9 milijuna kuna.

Na trgu se nazire novi izgled

Nakon pet mjeseci od konkretnog početka radova (17. svibnja) pomalo se nazire budući izgled središnjeg pakračkog Trga bana Josipa Jelačića. Vidljivo je to i usporedbom aktualnih fotografija s gradilišta s ranije objavljenom kompjutorskom simulacijom budućeg izgleda.  Podzemni radovi na južnoj strani trga su završeni. Postavljene su sve planirane instalacije i ivičnjaci koji ograđuju buduću prometnicu, od šetnica i zelenih površina, kao i nosači i instalacije javne rasvjete te će za koji dan početi montaža novih kandelabera nakon čega će se brzo vratiti i javna rasvjeta na taj dio trga.  Do kraja mjeseca je  najavljeno asfaltiranje jedine automobilske prometnice na tom dijelu trga, od zgrade “Projektnog biroa“ do ulaza u poštu. Sada je, kako intenzitetom, tako i kvalitetom radova, zadovoljna i Marija Čar od koje smo i dobili ove informacije.

Nažalost, nismo uspjeli doći do informacija o daljnjoj dinamici radova na preostalom dijelu trga koji se sada još uvijek, mada otežano, koristi za  automobilski promet, a što će zahtijevati njegovo zatvaranje, kao i „ulazak“ s radovima u Ulicu hrvatskih velikana. Problem je što kasni godinama najavljivani projekt aglomeracije kroz koji je tom dijelu grada trebala biti zamijenjena komunalna infrastruktura te se sada u gradskoj upravi traži adekvatno i svima prihvatljivo rješenje što naknadno kopanje sigurno nije.

Podsjećamo, ugovor o izvođenju radova na urbanističko-arhitektonskom uređenju Trga bana J. Jelačića i Ulice hrvatskih velikana u Pakracu vrijednih 8,8 milijuna kuna od čega 1,4 financira Grad, ostalo Fond, potpisan je u siječnju ove godine između Grada Pakraca i zajednice gospodarskih subjekata odnosno dviju tvrtki iz Slavonskog Broda; Poduzeće za ceste i Feliks regulacija.

Obriješki vodovod pred završetkom

Treće po financijskoj vrijednosti aktivno gradilište je vodovodna mreža za 11 naselja sjeverozapadnog područja Grada Pakraca: Omanovac, Gornja i Donja Obrijež, Veliki i Mali Banovac, Stari i Novi Majur, Batinjani, Kapetanovo Polje, Ploštine i Toranj. Nakon skoro godinu dana radnici Vodoprivrede Daruvar završavaju postavljanje uličnog cjevovoda ukupne dužine 30.200 metara ukupne vrijednosti 8,7 milijuna kuna. Oko 85  tih sredstava, ili 7,4 milijuna kuna osigurano je kroz Program ruralnog razvoja, a preostalih oko 1,3 milijuna kuna će biti podmireni iz gradskog proračuna. Ova investicija će omogućiti priključak za 353 kućanstva ili 979 stanovnika prema popisu iz 2011. godine i očekuje se da će priključivanje početi na proljeće.

Dvorana mjesec dana izvan funkcije

Četvrto financijski veliko gradilište je energetska obnova gradske sportske dvorane vrijedna oko 7,73 milijuna kuna s PDV-om, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 3,96 milijuna, a preostali iznos bi trebao financirati Grad Pakrac pa se sada traži dodatno rješenje u Ministarstvu regionalnog razvitka, odnosno očekuje se adekvatni  natječaj Ministarstva regionalnog razvitka i fondova EU.

Od 14. listopada nakon dvomjesečnog „mrtvog“ razdoblja s tehnikom i većim brojem radnika na gradilište je stigao izvođač požeška tvrtka Promet građenje i  na najmanje mjesec dana bit će zatvorena glavna sala za sve korisnike što će najviše pogoditi učenike srednje škole i pakrački rukometni klub. No to ne bi trebalo biti problem jer je konačni dobitak značajan u vidu novog krova, nove rasvjete, moderniziranog sustava grijanja, te energetski značajno poboljšane nove kompletne fasade.

Ovo je  prvi veliki zahvat na njenoj modernizaciji koji bi trebao biti završen polovinom iduće godine, od njenog stavljanja u funkciju 2003. godine.

Radovi na crkvenim objektima

Riječ je o radovima na tri objekta, ali smo ga zbog zajedničke namjene i istog izvora financiranja objedinili kao jedno.

U sklopu programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima nastavljeni su radovi na obnovi Episkopskog dvora gdje je Eparhiji slavonskoj iz Ministarstva kulture osigurano 680.000 kuna te 185.000 kuna za crkvu sv. Trojice dok je pakračka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije dobila 100.000 kuna za nastavak uređenja kapele sv. Ivana Nepomuka. Svi ovi radovi su u tijeku s tim da je kod oba pravoslavna objekta riječ o više novca koji SPC sama osigurava iz više izvora.

Započela modernizacija i zadnje dionice Aleje kestenova

Rušenjem preostalih stabala i vađenjem panjeva početkom listopada su započeti radovi na modernizaciji središnjeg dijela Aleje kestenova, od ulaza u tvrtku Vode Lipik prema benzinskoj crpki. U dužini od 212 metara paralelno sa sadašnjom cestom D5 izgradit će se  prometnica širine 5,5 metara koju će za jednosmjerni promet koristiti automobili, a u dvosmjernom pješaci i biciklisti. Time će kroz tri faze, a ovo je zadnja, sve kuće u toj ulici dobiti asfaltirani automobilski i pješački prilaz s tim da u ovoj fazi ova prometnica, zbog nedostatka novaca, neće biti odmah asfaltirana već dogodine.

Vrijednost ovih dijelova radova je  617.000 kuna od čega je Ministarstvo regionalnog razvitka osiguralo 300.000, a ostatak proračun Grada. Radovi koji trebaju biti gotovi do kraja godine izvodi tvrtka Promet građenje Požega.

Općini“ novi izgled i dizalo

Obrt Visković počeo je nedavno radove na dovršetku pročelja zgrade „općine“. Radi termo fasadu na preostale dvije strane, pozadinsku do parkirališta, odnosno bočnu gdje je ulazak u poštu. U sklopu toga bit će zamijenjeno i preostalih pet prozora na prostorijama na kojima su još uvijek stari, drveni. Ovaj dio radova će koštati oko 300.000 kuna i bit će financirani iz gradskog proračuna. Završetak je predviđen do kraja godine.

Kako bi zgrada imala jedinstven izgled na proljeće je u planu obojiti i ranije napravljene dvije strane pročelja te sanirati ulazno stepenište što bi sve skupa trebalo biti gotovo paralelno sa završetkom modernizacije trga.

Pored toga, ova zgrada se modernizira i kroz postavljanje dizala za oba kata. Građevinski radovi lijevo uz stepenice nisu počeli, ali je počela proizvodnja dizala koje treba biti montirano i u funkciji do kraja godine. Građevinski radovi uz montažu dizala koštat će oko 500.000 kuna od čega će 250.000 financirati Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Početkom listopada pakrački obrtnik Autoprijevoznik Vlado Amić je kao izvođač radova otvorio  dva nova gradilišta na pakračkim prometnicama.

U bivšem industrijskom dvorištu „Papuka“, budućoj novoj poduzetničkoj zoni, gradi se cesta, počevši od prijelaza preko pruge kod bivše porte pa 350 metara u unutrašnjost prema sjeveru.  Riječ je o asfaltnom kolniku širine pet metara. Vrijednost ovih radova koji bi trebali biti gotovi do kraja godine je sa stručnim  nadzorom 657.000 kuna od čega 340 tisuća financira Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova, a 317.000 gradski proračun.

U Prekopakri u Ulici Stjepana Širca isti izvođač započeo je izgradnju pješačkog nogostupa. Riječ je nastavku istoga počevši od kućnog broja 32 do kućnog broja 64, dužine 285 metara i širine 1,4 metara namijenjenog isključivo pješacima. Paralelno s nogostupom rješavat će se i odvodnja oborinskih voda te izmještanje stupova električne mreže koji se nalaze u pojasu nogostupa. Vrijednost radova koji bi trebali biti gotovi do kraja godine i koje financira gradski proračun je 292.000 kuna.

Ponavljamo ovo su samo trenutno aktivna gradilišta pri čemu se ne osvrćemo na sve ono što je rađeno ove godine jer smo o tome već više puta pisali poput dvije faze modernizacije Aleje kestenova, energetske obnove osnovne škole i učeničkog doma, vanjske stolarije na glazbenoj školi, Spahijskog podruma, modernizacije javne rasvjete, dovršetak obnove stambenih zgrada i zgrade „socijalnog“ i drugoga.

Do kraja mjeseca dva velika izvođača

Osim građevinara, na građevinskim projektima paralelno radi i administracija. Puno je projekata u pripremi što, nažalost, uvijek traje znatno duže od naših želja. No upravo ovih dana se završavaju dva financijski velika  natječaja za izvođača radova. Riječ je o natječaju za glavnog izvođača pakračko-lipičke aglomeracije, najvrjedniji projekt u poslijeratnom razdoblju na području ova dva grada ukupno procijenjen na oko 150 milijuna kuna financiran iz Europskih izvora, Hrvatskih voda, Fonda za zaštitu okoliša i lokalnih proračuna (oko 4 posto).  Ne bude li novih žalbi u ovoj trakavici idućeg mjeseca bi trebali končano doznati sve dionike ovog građevinskog pothvata koji bi trebao početi s izvođenjem na proljeće, a sigurno je da će izvođač biti slovenska tvrtka jer se kao glavani izvođač natječu tri tvrtke iz Dežele.

U istoj fazi je i energetska obnova pakračke bolnice, s tim da je kod njih u tijeku žalbeni rok na izabranog izvođača, požeškog „Presofleksa“. Njena vrijednost je s PDV-om oko 13 milijuna kuna od kojih oko 8 milijuna kuna osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 3,7 milijuna kuna Ministarstvo regionalnog razvitka, dok bolnici (ili osnivaču Županiji) ostaje 1,5 milijun kuna. Teoretski, radovi bi mogli započeti i prije Nove godine.

Radi li se puno ili malo, stvar je nečijih kriterija i očekivanja te to ostavljamo da prosudite sami. Previše sigurno ne.

GRADILIŠTA U NOVČANIM IZNOSIMA

Obveze proračuna skoro 8 milijuna kuna

Od 11 aktivnih gradilišta financijski je najvrjednije korito Pakre s nešto manje od 9 milijuna, što financiraju Hrvatske vode. Nakon toga je to modernizacija središnjeg gradskog trga što zahtjeva 8,8 milijuna kuna pri čemu je osigurano iz sredstva fonda Ruralni razvoj 7,4, dok preostalih 1,4 financira Grad. Gotovo ista vrijednost, odnosno sto tisuća kuna manje košta vodovod za naselja obriješkog bazena koji također ima dva izvora financiranja: Ministarstvo ruralnog razvoja i fondova EU 7,4 milijuna, a Grad 1,3 milijuna. Za energetsku obnovu sportske dvorane Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava približno 4, a preostala oko 3,7 su za sada na Gradu, ali se gradonačelnica nada uskoro natječaju u Ministarstvu regionalnog razvitka na kojem bi prebacila dio tih troškova na njih. Ministarstvo kulture će iz svojih izvora osigurati 965.000 kuna za obnovu tri u glavnom tekstu spomenuta crkvena objekta.

Manje investicije, uz pomoć Ministarstva regionalnog razvitka i Ministarstva hrvatskih branitelja, financira uglavnom Grad Pakrac iz svog proračuna. Modernizacija zadnje dionice Aleje kestenova, vrijedne 617.000 kuna Ministarstvo regionalnog razvitka financira s 300.000, a Grad s 317.000 kuna. U sličnom odnosu ova dva partnera su rasporedila i financiranje prometnice u „Papuku“: Ministarstvo regionalnog razvoja 340.000, a Grad  317.000. Partnera u Ministarstvu hrvatskih branitelja Grad je pronašao za ovogodišnju fazu nastavka izgradnje spomen obilježja hrvatskim braniteljima na pakračkom gradskom trgu koje je dalo 400.000 kuna, dok će Grad financirati ostatak. S koliko to će ovisiti o količini izvedenih radova do kraja godine.  Isti partneri ugrađuju dizalo u „općinskoj“ zgradi pri čemu Ministarstvo daje 250.000, a sličan iznos će osigurati i Grad. Za nogostup u Prekopakri te fasadu na vlastitoj zgradi Grad iz svog proračuna u ovoj godini osigurava 292.000, odnosno  300.000 kuna. Naravno, ovi iznosi u konačnosti mogu biti ponešto izmijenjeni.

Ukupno zbrojivši sve iskazane investicije koje se trenutno izvode vrijede oko 37,8 milijuna kuna, pri čemu treba uzeti u obzir da neke imaju procjenu. Sagledavajući izvor sredstava najveći pojedinačni investitor su Hrvatske vode u Pakri s radovima vrijednim približno devet milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvitka, pod uvjetom da još nisu preuzeli nikakve obveze na energetskoj obnovi dvorane, trenutno je prisutno s nešto više od 8 milijuna kuna. Neznatno manje, ako prihvatimo da Grad ulaže trenutno iskazanih obveza od oko 3,7 milijuna kuna u dvorani, proračun financira radove vrijedne oko 7,74 milijun kuna s još nepoznatim iznosom na ovogodišnjim radovima na  spomen obilježju. Fond za zaštitu okoliša s 4 milijuna kuna financira dvoranu, a Ministarstvo hrvatskih branitelja na dva gradilišta je prisutno s 650.000 kuna, Ministarstvo kulture s 950.000 kuna.

S obzirom na nemale obveze pakračkog proračuna pitali smo gradonačelnicu Blažević neće li to dovesti u pitanje ukupno financiranje proračuna na što je ona odgovorila da je takav strah bespotreban jer je sve dobro analizirano i isplanirano.