5. Grahfest je iza nas, a najboljim grahom ponovo se hvali ekipa iz dvorišta Šugićevih čiji je tanjur nakon 2017. godine ponovo proglašen najboljim. Tako je odlučio četveročlani žiri čiji je stalni član i ove godine naš poznati sugrađanin Drago Marter, svojevrsni gastro-guru našeg kraja. Koliko je jednostavno odabrati najbolju od stotinjak ponuđenih porcija te kojim se kriterijem žiri vodio pri odabiru najboljeg graha otkrio nam je u kratkom razgovoru.

„Kao i ostali članovi žirija probao sam gotovo sve uzorke. Vizualno smo eliminirali one, crne, zagorjele uzorke kojih je bilo podosta. S parametrima ocjenjivanja natjecatelji su bili ranije upoznati, a tijekom kuhanja sam ih još obišao i sugerirao određeni stvari. U ovom slučaju vrijedi ona „manje je više“, jer mnogi su pretjerivali s kobasicama, suhim mesom, stavljali puno krumpira, začina i koječega kako bi obogatili grah, a time su postigli kontraefekt. Mi smo htjeli probati pravi domaći seljački grah – čušpajz – ne pregust, ne prerijedak, umjeren u svakom pogledu“, kaže nam Drago.

Takav su, ispostavilo se, dobili od ekipe „Šuma Trans“ koja je slavila drugi put u tri godine…Ispada po tome da Dragi odgovara Šugićeva receptura, a samu primisao na račun favoriziranja bilo koga, Marter decidirano odbacuje. „Nema teorije da se može išta namjestiti, niti to želimo. Grah dolazi u jednakim posudama pod šifrom, tako da niti u jednom trenutku ne možemo naslutiti čiji je uzorak. U prilog pravednosti ću dodati, da su nakon kušanja svi članovi žirija bili složni oko pobjednika“, pojasnio je i zaključio da je kvaliteta graha uvelike ovisila i o koncentraciji samog kuhara, a u dobrom društvu nije ju uvijek lako zadržati.

Toliko o ocjenama. Grahfestom je Marter prezadovoljan. „To ti je kao u svatovima. Moraš i ti ići u goste, darivati, biti negdje – da bi ti se vratilo“, kaže pa izdvaja više sličnih akcija i manifestacija u Hrvatskoj na kojima je sudjelovao u društvu članova Udruženja obrtnika Pakrac – Lipik i ovakvu masovnosti vidi samo kao posljedicu uspostavljenih odnosa s društvima širom Lijepe naše. Grahfest naziva ozbiljnom pričom kojoj se dogodine treba prići još ranije, ozbiljnije i temeljitije, jer drži da Pakrac kao destinacija ima štošta za ponuditi i dalje se razvijati na hrvatskoj gastronomskoj karti.