Više od tri tisuće posjetitelja uživalo je ove subotu u programu 11. Slavonskog banovca održanom u Pakracu na alternativnoj lokaciji duž Ulice Matice hrvatske. Osim sunčanog vremena koje je na zrak izmamilo i one naše sugrađane koje viđamo tek s vremena na vrijeme, glavni razlog masovnosti je, kao i ranijih godina, bio natjecateljski dio 5. Grahfesta. Natjecanje u spravljanju graha iz godine u godinu, zahvaljujući Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika, ruši rekorde po broju sudionika, a izuzetak nije bila niti ova jer su na „startni pucanj“ u 15 sati kuhaču u kotlić uronila čak 103 sastava zastupajući gotovo sve regije Lijepe naše - od krajnjeg juga sve do najistočnijih krajeva - prezentirajuću tako vlastito umijeće spravljanja ove popularne namirnice.

FOTOGALERIJA

Osim gastronomskog nadmetanja, prešutna bitka vodila se i u dekoraciji „kuhinje“ gdje su razni kreativci pokušali elegantno, duhovito ili pak u retro stilu, personalizirati kuhača mjesta što je prepoznao organizator i nagradio najkreativnije te tako za sljedeću godinu najavio još jednu kategoriju u kojoj bi se mogla voditi tijesna utakmica.


No vratimo se za stol… Najbolji grah ipak se kuha u Pakracu! Odlučio je tako četveročlani žiri u sastavu Nada Zeljković, Mladen Tessari, Drago Marter i Josip Baričjak, koji je nakon iscrpnog isprobavanja pristiglih uzoraka većine sudionika, najboljim proglasila onaj ekipe Šuma Trans iz Pakraca, inače tvrtke u vlasništvu obitelji Šugić. Kotlićem su zapovijedale sestre Danica i Mara Šugić, a asistirale su im Mateja i Željka Šugić te Ljubica Buha. Zanimljivo je da je ova ekipa u istom sastavu pobijedila i na Grahfestu 2017. godine tada pod imenom „Šuma Šugić“.
„Iako smo svi jednako zadovoljni i ponosni zbog pobjede, najviše zasluga ide na adresu Danice Šugić koja je bila s nama uz pobjednički grah isto kao i prije dvije godine. Nju kao dvostrukog pobjednika predlažemo dogodine u žiri jer žena doista zna što je dobar grah. Što se tiče večerašnje atmosfere, mogu samo reći - hvala Bogu da se ovako nešto događa u našem malom gradu. Fantastično!“, kazala nam je u ime pobjednika Mara Šugić.


Nagrade su uručili gradonačelnica Anamarija Blažević i predsjednik Udruženja obrtnika Pakrac - Lipik Davor Lepka, a pobjednici su osvojili dva dana odmora za šest osoba u Vili Montis Aurea u Novom Zvečevu te desetlitreni guseni kotlić. Drugo mjesto na 5. Grahfestu osvojila je ekipa Lutajuća srca iz Velikih Zdenaca, dok je treće mjesto pripalo ekipi Mumovi, mješovitom timu Novljana, Lipičana i Pakračana. Organizator se pobrinuo da niti gosti iz udaljenijih krajeve ne napuste Pakrac praznih ruku pa je najveselijom ekipom proglašena ekipa Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije. Najuređenijim kutkom u vrlo izjednačenoj konkurenciji ocijenjen je onaj domaće ekipe „Dobro organizirana banda“.

REKORDAN BROJ IZLAGAČA

Dok se s jedne strane ulice pušilo, s druge se tržilo. Da sajam raste iz godine u godinu, potvrđuje sve veći broj izlagača koji ga prepoznaju kao odličnu priliku za plasman nekih od svojih proizvoda ili tek njegovu reklamu. Ove godine bilo ih je znatno više nego lani. „Zaprimili smo prijave gotovo 120 izlagača za razliku od lanjskih 90. Uz 103 rekordna natjecatelja Grahfesta, ovo je i rekordan broj izlagača pa se sad i ova nova lokacija, bitno prostranija od prošle, polako čini tijesna za sve zainteresirane“, zadovoljna je odazivom malih gospodarstvenika Gabriela Sabo Seleši, voditeljica Ureda TZ Pakrac.

SREDNJOVJEKOVNI PRIKAZ

Osim Grahfesta, popodnevni sati bili su rezervirani za srednjovjekovni dio sajma tijekom kojeg su posjetitelji mogli uživati u kulinarskim specijalitetima tog doba spravljenih u krčmi „Kod veprove glave“. Isto tako zainteresirani su mogli pratiti streličarski turnir u organizaciji lokalnog kluba „Kuna“ tijekom kojeg su se najbolji u ženskoj i muškoj konkurenciji pokazali streličari udruge „Sv. Juraj“ Ljudmila Zorko i Igor Krušić. Pred priličnim brojem posjetitelja smještenih uzduž borilišta održana je demo vježba pakračke udruge „Crobran“ kao i predstava za djecu „Princeza i razbojnici“. Program je završen tradicionalnom „Bitkom za kovnicu novca“ i atraktivnim srednjovjekovnim fireshow spektaklom.
Večer je završila dvosatnim koncertom pod velikim šatorom, a mnoštvo je zabavljao poznati hrvatski pjevač Zlatko Pejaković.