Čestitke organizatorima i cijeloj organizacijskoj ekipi na uspješno organiziranom sajmu,  kao i njegov veliki turistički potencijal, bile se najčešća tema prisutna kod svih govornika na svečanosti otvaranja 11. Sajma Slavonski banovac što je s početkom u 13 sati održan ispod središnjeg sajamskog šatora na gradskoj tržnici.

Brojne domaće goste te goste iz Slovačke i Općine Dobretići (BiH) prigodnim je govorom dobrodošlice pozdravila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević izrazivši pri tom zadovoljstvo zavidnom posjetom koja je ovogodišnji sajam učinila i najuspješnijim do sad. Kako je istaknula, u njega je ugrađeno desetogodišnje iskustvo sajma i četverogodišnje iskustvo Grahfesta te je zahvalila suorganizatoru Udruženju obrtnika Pakrac-Lipik koji je inicirao pokretanje ove podmanifestacije. U tome su pokušali unijeti sve što je bilo dobro unazad proteklih deset godina i dodatno ga, kao i svake godine, oplemeniti, a da su uspjeli dokaz su ponovo rekordne brojke s više do stotinu izlagača te čak 103 natjecatelja na Grahfestu.

Pohvalila je vrijedne ljude iz organizacije koji uvijek uspiju pripremiti nešto novo i dobru zabavu s odličnom gastro ponudom.

Istaknula je da su Pakračani ponosni na svoju srednjovjekovnu povijest koja je uslijed toga i izabrana za temu sajma. Posebno je naglasila turistički značaj sajma i njegove turističke mogućnost jer očekuje da će danas kroz Pakrac proći oko 5000 ljudi što će ukazati na nedostatak smještajnog prostora te je sve pozvala da „se ukrcamo u turistički vlak“ jer Slavonija više nije samo poljoprivreda nego i turizam.

Tematski je u sličnom tonu nastavio župan Alojz Tomašević  naglasivši slobodarsko obilježje Pakraca koji ovim sajmom postaje centar današnjih regionalnih događanja. Izrazio je nadu da je grah koji će biti skuhan, kao i ostale delicije, uzgojen na slavonskim poljima što ovu manifestaciju čini dodatno značajnom jer je jesen vrijeme kada se u Slavoniji ubiru plodovi  cjelogodišnjeg rada. I on je govorio o značaju turizma te pozvao Pakračane da se uključe u razvoj krevetne mreže pri čemu Županija za svaki novi turističku smještajnu jedinicu daje poticaj od 5000 kuna.

U ime suorganizatora sve prisutne je pozdravio Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika.

U ime zemlje partnera Slovačke koju na sajmu predstavljaju grad Revuce i općina Jasenova, kao i uvijek duhovito i simpatično je govorio Rajmund Bradik, načelnik Jasenove, istaknuvši da su danas Slovaci okupirali Pakrac. Inače svečanom otvaranju je nazočio i njihov veleposlanik u Zagrebu Petar Susko.

Sajam je otvorio zadnji govornik, naš sugrađanin Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvitka, danas i u funkciji izaslanika predsjednika Sabora i predsjednika Vlade RH, koji je čestitao na odličnoj organizaciji sajma koji je prerastao u regionalni događaj kakav nema u susjednim županijama. On je istaknuo da Pakrac ima bogatu povijest, ali i sadašnjost te sjajnu budućnost što je vidljivo  na brojnim projektima koji su u realizaciji.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su izvođenjem himne Natea Perinović, Tamburaški orkestar Pakrac te plesne i pjevne skupine dječjeg vrtića i osnovne škole, Osnovne glazbene škole kao i KUD Seljačka sloga iz Prekopakre, vokalna skupina KPD Sloga, te vokalna skupina iz Slovačke „Orava bojsi“ koji čine sedam načelnika slovačkih općina iz regije Orava.

Službeno, uz Grad Pakrac, suorganizatori sajma su i Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, Turistička zajednica Grada Pakraca i Lokalna razvojna agencija PC Pakrac te se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore te Turističke zajednice Županije.

FOTOGALERIJA