„Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. naziv je edukacije i prvog sajamskog događanja koje je održano u velikoj vijećnici zgrade gradske uprave na Trgu bana J. Jelačića u organizaciji LRA Poduzetničkog centra Pakrac.

Edukaciju za zainteresirane vlasnike OPG-a  vodile su Danijela Galijaš i Anita Filipović, stručne suradnice Poduzetničkog centra Pakrac, rekavši kako je svrha natječaja stvaranje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja.

Ukupni iznos raspoloživih sredstava iznosi oko 278. 628,000 kuna, visina potpore po jednom korisniku iznosi oko 375.000 kuna dok je intenzitet potpore iznosi do 100 posto prihvatljivih troškova. Aktivnosti koje se mogu financirati su nabava roba, radova i usluga potrebnih za uspostavu djelatnosti kao što su građenje, rekonstrukcija i opremanje objekta, troškovi kupnje zemljišta i objekata, nabava strojeva, opreme i vozila, sudjelovanje na sajmovima te priprema  projektne dokumentacije. Svi zainteresirani za dodatne informacije mogu se javiti u LRA Poduzetnički centra Pakrac, istaknule su predavačice.

Većina štandova već postavljena

Ipak sajam je, sudeći po već rano jutros postavljenim štandovima, započeo. Većina od rekordnih više od 100 prijavljenih izlagača svoje štandove su već uredili, a i jutarnjih posjetitelja nije manjkalo.

Ove godine prijavljeno je čak 102 ekipe, dosad najveći broj sudionika, na tradicionalnom 5. po redu Grahfestu - natjecanju u kuhanju graha kojeg organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika.

U sklopu Grahfesta, i ove godine će se na Sajmu predstaviti obrtnici iz cijele Hrvatske i to na Eno – gastro prezentaciji na kojoj su svoje sudjelovanje potvrdili obrtnici iz Metkovića, Imotskog, Kaštela, Trogira, Splita, Vrbovskog, Siska, Stubičkih Toplica, Karlovca, Krapinskih Toplica, Slunja, Duge Rese, Petrinje, Vukovara, Gline, Topuskog, Novog Marofa i Požege te članovi Obrtničkih komora Splitsko – dalmatinske i Bjelovarsko – bilogorske županije. Svečano proglašenje najboljih kuhara graha predviđeno je oko 20 sati, a uz prigodne nagrade, pobjednik će odvesti šesteročlano društvo na dvodnevni odmor u vilu Montis Aurea u Novom Zvečevu.

Do 13 sati  po prvi puta iz Pakraca uživo se emitira vrlo popularna radijska emisija „Svakom loncu poklopac“ koju vode Mirko Fodor i Andro Tomović.
Emisija je realizirana u sklopu Sajma Slavonski banovac i zamišljena je kao projekt koji za cilj ima promidžbu turističke, gastronomske, enološke i tradicijske ponude različitih krajeva Hrvatske. Kroz emisiju želi se potaknuti i poduprijeti lokalno poduzetništvo vezano za turizam, vinarstvo i ugostiteljstvo. Gastro domaćin je naš  Drago Marter, a u emisiji se predstavljaju brojni sugovornici. Za to svoje radio prijemnike namjestite na 99,5 megahertza, frekvenciju 2. programa HR i uživajte u emisiji „Svakom loncu poklopac“.

Tijekom cijelog dana posjetitelje očekuju bogati zabavni sadržaji za odrasle i djecu, a lijepo vrijeme i raznovrsna gastronomska ponuda idealni su razlozi za dolazak u centar grada,  stoga nikako ne propustite ovogodišnji sajam Slavonski banovac.

FOTOGALERIJA