banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

„Danas je u našoj Udruzi Dan otvorenih vrata koji smo upriličili povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, a nama slijepima mnoga su vrata zatvorena", kazao je Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik pozdravljajući pridošle u prostor Udruge smještene u pakračkoj Radićevoj ulici.

Obraćajući se, Kovačić je naglasio aktualne probleme slijepih naglašavajući da im je gotovo nemoguće pratiti trendove poput interneta pa je, kako tvrdi, gotovo 95% populacije informatički nepismeno iz jasnih razloga. Problem postaje veći kad se zna da je iz tog razloga slijepa osoba na tržištu rada nekonkurentna i teško zapošljiva. „Da bi slijepa osoba bila osposobljena i na tržištu rada jednako vrijedna potrebno je u nju uložiti gotovo 100 tisuća kuna što je iluzorno“, ustvrdio je i dodao da se oni u Hrvatskoj, kao hendikepirana skupina, osjećaju diskriminirani jer je inkluzivni dodatak od 50 eura ocijenjen kao najslabiji u Europi. Usporedbe radi, u Francuskoj je 700 eura, Sloveniji 400, Srbiji 250, Bosni i Hercegovini 200, dok je ispred nas čak i Kosovo sa 100 eura inkluzivnog dodatka.

Potvrdila je to i videća pratiteljica Mirsada Madžarević predstavljajući katalog pomagala za slijepe i slabovidne osobe koji je zbog  cijena, procedure te uvjeta potrebnih da preko HZZO-a bude odobren – teško dohvatljiv. Naglašavajući jako dobru, ali ipak nedostatnu suradnju s Gradovima Pakracem i Lipikom Madžarević je rekla: „Slijepa i slabovidna osoba treba za pomagalo često puta i višemjesečnu edukaciju kako bi isto samostalno koristila te se pomoću njega kretala. Edukacije su u Zagrebu. Preporuku za pomagalo daje specijalist koji je najbliži, pogađate, u Zagrebu, pa je našim korisnicima uglavnom nemoguće završiti proceduru i pristup nužnom pomagalu“, pojasnila je i ukazala na većinom slabe imovinske mogućnosti slijepih koji su životu, iz opravdanih razloga,  radili samo kratko vrijeme ili uopće nisu. Opravdane jadikovke zaključio je Kovačić rečenicom: „Nekad mi se čini kako u Hrvatskoj ima najviše slijepih osoba, naročito onih koji pored zdravih očiju ništa ne vide“.

Probleme je slušao i Marijan Širac, pakrački dogradonačelnik, koji je izrazio žaljenje što se uopće susreću u današnje vrijeme s takvom situacijom, ali izrazio i nadu da će stvari uskoro krenuti na bolje. Poručio je pritom da samo zajedničkim djelovanjem mogu ukazati na loše stanje slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana bijelog štapa nastavljeno je druženjem, a dan su svojom posjetom uveličali i učenici 5. razreda posebnog odjeljenja pakračke OŠ braće Radića Jan Stakor i Patricija Poplašen u društvu svoje učiteljice Irene Gradišar te pomoćnika. Isto tako došli su i pakrački srednjoškolci medicinskog usmjerenja koji su zainteresiranima mjerili tlak i šećer.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić