banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Stanovnici Kusonja koji nisu priključeni na javni vodoopskrbni sustav Šumetlica, a to žele, trebaju otići u sjedište tvrtke Vode Lipik u Ulici Aleja kestenova i tamo podnijeti zahtjev.

Kusonje je naselje koje je sada samo djelomično priključeno na javni vodoopskrbi sustav. To je sada moguće samo u dijelu naselja koje se naziva Šokačko Kusonje. Ostatak mještana najvećim dijelom koriste tri međusobno odvojena takozvana seoska vodovoda koja su izgrađena još prije 40-tak godina i napajaju se s lokalnih izvora. Problem je što nitko tu vodu zdravstveno ne kontrolira, ali je nitko niti ne naplaćuje, ona je za njene korisnike besplatna. No, kako doznajemo od Marijana Pierobona, direktora Voda Lipik, sve češća duža sušna razdoblja čine izvore sve manje izdašnima, a pored toga dotrajali cjevovodi su sve skloniji kvarovima te su ti vodovodi za korisnike sve nepouzdaniji. Stoga su početkom listopada pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i direktor Voda Lipik Marijan Pierobon održali sastanak s mjesnim odborom i dijelom mještana (predstavnici 21 obitelji) koji su svi izrazili spremnost da se prikopčaju na gradski vodovod što bi tehnički bilo moguće nakon što se postojeći seoski vodovod priključi na gradski (šumetlički), čime bi moralo biti prekinuto napajanje s lokalnih izvora. Dakle, tehnički nije moguć pojedinačni izbor između seoskog lokalnog vodova i gradskog nego svi korisnici istog cjevovoda moraju imati isti izvor priključka.

Naravno, izbor između kontrolirane kvalitete vode i sigurnog napajanja i sadašnjeg lošeg sustava nije problem da u pitanju nije novac. Prelazak na gradski vodovod podrazumijeva postavljanje, kao i u svim ostalim naseljima, sata mjerača potrošnje i  njenu naplatu, prosječno oko 120 kuna mjesečno. To podrazumijeva i izradu takozvanog vodovodnog okna (šahte) u koji se montira vodomjer i dva ventila regulatora pritiska. Kako je rekao Pierobon, nabavna vrijednost takve šahte (plastične) i spomenutog vodovodnog seta je oko dvije tisuće kuna te njena montaža s kopanjem neophodnog kanala za cjevovode još oko tisuću kuna, ovisno o tome koliko je domaćinstvo samo spremno sudjelovati u tim radovima.

Kusonje je na popisu stanovništva 2011. godine imalo 308 stanovnika, dakle stotinjak obitelji. Zbog činjenice da je dio domaćinstava u Šokačkim Kusonjama već priključeno na vodovod, ali i intenzivnih migracijskih kretanja posljednjih godina gdje su u Kusonjama bila i odseljavanja i doseljavanja, teško je reći unaprijed koliko domaćinstava ima potrebu za priključenjem i to je moguće saznati samo nakon što svi zainteresirani podnesu zahtjev u Vodama Lipik. Kako je gradonačelnica rekla na sastanku i kasnije potvrdila za medije, Grad ima zakonsku obvezu omogućiti svim svojim stanovnicima priključak na javni vodoopskrbni  sustav i stoga će, kao i zbog činjenice da je dio samačkih obitelji s malim primanjima, Grad  sudjelovati  dijelom u sufinanciranju ovih troškova, a i Pierobon je rekao da će se Vode Lipik odreći dijela naknade svojih troškova ugradnje vodovodnih setova. No prvi korak je na samim stanovnicima Kusonja koji moraju napraviti kroz podnošenje prijave za priključenje u tvrtki Vode Lipik.

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić