Nakon pet mjeseci od konkretnog početka radova (17. svibnja) pomalo se nazire budući izgled središnjeg pakračkog Trga bana Josipa Jelačića. Vidljivo je to i usporedbom aktualnih fotografija s gradilišta (gore) s kompjutorskom simulacijom budućeg izgleda (dolje). Većina podzemnih radova na južnoj strani trga je završena. Postavljene su sve planirane instalacije i ivičnjaci koji ograđuju buduću prometnicu, od šetnica i zelenih površina, kao i nosači i instalacije javne rasvjete.

Za idući tjedan najavljeno je od strane izvođača asfaltiranje jedine automobilske prometnice na tom dijelu trga, od zgrade “Projektnog biroa“ do ulaza u poštu. Sada je, kako intenzitetom, tako i kvalitetom radova, zadovoljna i Marija Čar, voditeljica Odsjeka za stambeno-komunalne poslove u pakračkoj gradskoj upravi od koje smo i dobili ove informacije.

Nažalost, nismo uspjeli doći do informacija o daljnjoj dinamici radova na preostalom dijelu trga koji se sada još uvijek, mada otežano, koristi za  automobilski promet, a što će zahtijevati njegovo zatvaranje, kao i „ulazak“ s radovima u Ulicu hrvatskih velikana. Problem je što kasni godinama najavljivani projekt aglomeracije kroz koji je tom dijelu grada trebala biti zamijenjena komunalna infrastruktura te se sada u gradskoj upravi traži adekvatno i svima prihvatljivo rješenje što naknadno kopanje sigurno nije.

Podsjećamo, ugovor o izvođenju radova na urbanističko-arhitektonskom uređenju Trga bana J. Jelačića i Ulice hrvatskih velikana u Pakracu vrijednih 8,8 milijuna kuna od čega 1,4 financira Grad, ostalo Fond, potpisan je u siječnju ove godine između Grada Pakraca i zajednice gospodarskih subjekata odnosno dviju tvrtki iz Slavonskog Broda; Poduzeće za ceste  i Feliks regulacija. Svečanost početka radova u nazočnosti tadašnjeg potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića je odrađena 14. ožujka, a predviđen rok završetka je 12 mjeseci od početka radova.