Povratak imovine otete Španovčanima od strane komunističkih vlasti 1945. godine  kada su ih iste proglasile državnim neprijateljima nije više pitanje egzistencije nego morala. Nažalost, hrvatska država to pitanje nikada nije riješila, ili ga je riješila u jako malom broju, rekao je predsjednik Boris Pleša na jučer održanoj komemorativnoj svečanosti na spomen groblju u Španovici koje svake godine  u znak sjećanja na 6. listopada 1942. godine, kada su partizani u Drugom svjetskom ratu napali selo, ubili 143  mještana civila, spalili selo, a preživjele rastjerali s trajnom zabranom povratka, organizira Zavičajna zajednica Španovčana.

Obraćajući se malom broju Španovčana te članovima Hrvatskog žrtvoslovnog društva koje već godinama dolaze na komemorativnu svečanost u Španovici, Pleša je podsjetio na osnivanje Zavičajne zajednice Španovčana 1993. godine te na 1998/99. godinu kada je obnovljeno spomen groblje i izrađen spomenik za oko 400 ubijenih ili nestalih Španovčana u poračju 2. svjetskog rata, istakavši da vrijeme i biologija rade svoje, ali da će se oni na taj dan, kao i na Duhove, nekadašnji blagdan sela, okupljati dok bude dolazio i jedan Španovčan ili njihov potomak.

Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, povezao je jučerašnju komemoraciju u Španovici s istom takvom svečanosti održanom dva sata ranije u Gornjoj Obriježi naglasivši to kao izraz više desetljetne želja hrvatskog naroda za samostalnošću i žrtvu koju su Hrvati morali podnijeti da bi do nje došli na čemu je zahvalio svim žrtvama i onima koji ih se ovakvim skupovima sjećaju.

Anto Belja, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva,  istakao je da se ova udruga već 30 godina bori za sve hrvatske žrtve i neće prestati dok one ne dobiju zasluženo priznanje da se prema njihovoj žrtvi počne pisati hrvatska povijest. U tome u posljednjem vrijeme vidi određene pomake pri čemu se pozvao na rezoluciju Europskog parlamenta o osudi totalitarnih režima (komunizam, fašizam) u prošlom stoljeću koja sada pred nacionalne  institucije postavlja konkretne zadaće.

Prije komemoracije sveta misa je održana u pakračkoj župnoj crkvi.