Okupili smo se da pokažemo da nismo zaboravili ni ljude ni događaje iz Domovinskog rata i da smo ponosni na njega, rekao je general Mladen Markač, danas i izaslanik Predsjednice RH na komemoraciji održane prijepodne kod kapele sv. Franje Asiškog u Gornjoj Obriježi. Komemoracija koja okupi suborce, obitelji poginulih, uzvanike, i mještane toga kraja  održava se svake godine na ovaj dan u znak sjećanja na tragičan događaj iz 1991. godine kada je ubijeno 19 hrvatskih branitelja, 4 civila, a 12 branitelja je ranjeno što je kasnije ocijenjeno kao najtragičniji dan Domovinskog rata za pakračke branitelje, ali kojom je unatoč žrtava onemogućeno da pakrački kraj ostane u neprijateljskom okruženju paravojnih četničkih postrojbi i JNA.

Nastavljajući govoriti general Markač je naglasio da zbog ovih žrtava najviše trpe  i pate njihove obitelji, pa je komemoracija istovremeno i prilika da bar danas s njima podijelimo tugu. On se je prisjetio, osim na te vojne dane i na paralelna politička događanja radi čega u utorak slavimo Dan neovisnosti iskoristivši priliku i da podsjeti na tadašnje značajne vrline hrvatskog naroda kao što su domoljublje i zajedništvo koje nam je potrebno i danas kao i ponos na Domovinski rat koji je bio neophodan i opravdan, a što  je priznanjem hrvatske neovisnosti priznao i cijeli svijet, pokazavši to  kasnijim opravdanjem i na međunarodnom sudu u Haagu.

O samom tijeku akcije govorili su zapovjednici triju postrojbi koji su tih dana sudjelovale na toj bojišnici: Marko Martinelli, zapovjednik  satnije ZNG Prekopakra, Milan Martinić Okac, zapovjednik voda specijalne policije Zagreb i Željko Jalžabetić, zapovjednik voda 117. brigade HV Križevci pri čemu je Martinelli izrazio, za što je dobio i pljesak, nezadovoljstvo odazivom pakračkih branitelja na ova sveta mjesta komemoriranja.

U ime Grada Pakraca  prisutne je pozdravio i zahvalio im na dolasku dogradonačelnik Marijan Širac pozvavši da se sjećanja na ove tragične događaje prenesu na mlađe generacije, a u ime Županije je to učinio dožupan Vedran Neferović koji je naglasio da je Martinelli rekao sve i o hrvatskoj prošlosti i sadašnjosti.

Od uzvanika pozdravljeni su još Miroslav Vacek kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja te Mladen Dolić i Miroslav Ivančić, predsjednici gradskih vijeća Lipika i Pakraca.

Komemoriranje koje su organizirali Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik i Grad Pakrac je završeno svetom misom koju je predvodio sirački župnik Mihaj Kos.

Prije toga izaslanstva gradova, Županije te predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima u Batinjanima, Velikom Banovcu i Gornjoj Obriježi.