Jučer je u prostoru Kompleksa Janković održana druga po redu manifestacija Tragom Jankovića. Ideja organizatora je bila da posjetitelji u jednom danu pobliže upoznaju svakodnevicu obitelji Janković za vrijeme njihove vladavine na ovom području u 18. i 19. stoljeću. Prijepodne je bilo organizirano za mlade, odnosno „mlađariju“. Njih dvadesetak imalo je priliku krasno pisati, odnosno pisati običnim perom i tintom ili modernijim nalivperom te se okušati u radionici izrade onda popularnih damskih torbica. Mlađarija je imala priliku kroz prezentaciju Hrvoja Šebića doznati kako je tada izgledao grafički tisak i koje su sve vještine i alati bili potrebni da bi se došlo do jednobojnog otiska, primjerice, „Pakračkog dekreta“.


Odraslima je bilo namijenjeno poslijepodne. Nakon ručka i odličnog mađarskog perkelta na redu je bilo vlastelinsko poslijepodne. Dio programa bio je i Pivski banket s Groficom i Grofom na kojem se kušalo pivo pakračkog pivara Marka Barčana. Na usluzi je bila i kočija Državne ergele Lipik pa su posjetitelji krug po gradu mogli napraviti s članovima obitelji Janković osobno. Raskošni kostimi, ali i frizure nastale kroz radionicu baroknih frizura Frizerskog salona Lepka, vjerno su upriličili duh onog vremena za što je sjajno poslužila kulisa Kurije pa je povijesno sunčano poslijepodne privuklo i nešto naših sugrađana. No, unatoč velikom trudu organizatora, ne onoliko koliko se očekivalo… Potvrdila je to i jedna od njih, Alfreda Petani Grafina, ravnateljica OGŠ Pakrac, koja je obraćajući se, izrazila žaljenje zbog nešto slabijeg posjeta manifestaciji, ali i najavila dogodine još raznovrsniji program.


Nakon vlastelinskog plandovanja po starinski te grofičine tombole koju je vješto kao i uvijek, duhovitim opaskama te komentarima i simpatičnim upadicama na zadovoljstvo prisutnih, obogatio naš Mario Barać, gradskim ulicama upriličena je kostimirana šetnja tijekom koje je pobliže predstavljena povijest vlastelinskog kompleksa, ali i pakračke župne crkve, Spahijskog podruma, te Hotela Pakrac na čijem mjestu je nekada bila gostionica u vlasništvu obitelji Janković.

VIŠE FOTOGRAFIJA

Večer Tragom Jankovića završena je koncertom barokne glazbe i baroknim plesom.
Organizatori ove priredbe bili su Muzej Grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac, a odličan mađarski perkelt pripremili su, a tko drugi nego članovi Društva Mađara Pakrac.
Dječji tjedan prema rasporedu završava u nedjelju (6. listopad) u 15 sati kad je predviđena “šetnja sličnih, a različitih” pakračkom Kalvarijom pod nazivom “Živim zdravo”.