Sudeći po dosadašnjem tijeku prijava ove godine sajam „Slavonski banovac“, koji se održava po 11. put, bit će ponovo masovniji po broju izlagača, broju učesnika u „Grahfestu“ i uopće po broju drugih sudionika u odnosu na prethodne.

Kako nam je rekla Gabrijela Seleši Sabo, tajnica Turističke zajednice Pakrac, do sada se prijavilo više od 50 izlagača, što je više od polovine broja lani kada ih je bilo oko stotinu. To pokazuje veliki interes, jer kako je rekla, dosadašnje iskustvo je da većina prijava dođe posljednjih nekoliko dana roka koji je ove godine 11. listopada. Dosadašnje prijave dolaze iz kontinentalnih hrvatskih županija, ali iz Istarske te Primorsko-goranske. Uglavnom je riječ o standardnom sajamskom asortimanu, ponajviše gastro-etno ponuda.

Turistička zajednica organizira i već uobičajeni srednjevjekovni dio u kojem će ove godine osim domaćih vitezova Slavonskog banovca sudjelovati ponovo i vitezovi Grada Ružica iz Orahovice, Koprivnički mušketiri i haramije te po prvi put i iz inozemstva, Bosne i Hercegovine, odakle dolazi Red vitezova kraljevskog grada Jajca. Međunarodni karakter sajmu će davati i izlagači na prodajnim štandovima iz BiH te ponovo naši prijatelji Slovaci.

Za Grahfest, rekao je Davor Lepka, 15 dana prije održavanja sajma je stiglo 44 prijave, što  organizator, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, ocjenjuje dobrim te očekuju da će do posljednjeg dana prijava (mob. 098 869 286) 16. listopada biti premašen lanjski broj kada se natjecalo 82 ekipe.

Kotizacija za sajam je 50 kuna za što ekipa dobiva 1,5 kg graha, 1 kg dimljenog mesa, 20 zdjelica s priborom, pregaču i kruh. Osim kotlića prva nagrada je i dvodnevni boravak za 6 osoba u apartmanu u Novom Zvečevu.

Osim Grahfesta obrtnici za sajam najavljuju i dolazak 15- tak njihovih strukovnih gradskih udruženja od Vukovara do Trogira od kojih će se većina predstaviti svojom gastro ponudom.

Kao što smo već pisali radi radova na glavnom gradskom trgu sajam ove godine seli na novu lokaciju u Ulici Matice hrvatske i na prostor oko tržnice.

Kotlići za Grahfest će biti smješteni na južnom dijelu kolnika duž cijele Ulice Matice hrvatske, preko puta njih, kao i na prometnicima zapadno i sjeverno uz  zgradu tržnice nalazit će se prodajni štandovi. Dječji kutak (lunapark, dječji prodajni asortiman, slatkiši) nalazit će se na sjevernom parkiralištu tržnice. Na glavnom parkiralištu tržnice će se nalaziti glavni šator gdje će se u 13 sati održati svečanost otvaranja uz kulturno-umjetnički program te navečer koncert Zlatka Pejakovića.

Viteške igre i cjelokupni srednjovjekovni program će biti održan na livadi između parkirališta tržnice i „projektnog biroa“, a na rubu tog prostora nalazit će se gastro ponuda, ponovo „Veprova glava“, štandovi pakračkih udruga  i obrtničkih udruženja.