Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca kupilo je za 185.000 kuna kuću u Pakracu,  u Ulici 30. svibnja koja će biti višenamjenska, a koristit će ju manjinsko vijeće i srpske organizacije, ali i svi pripadnici srpske zajednice u gradu, rekao je Nikola Ivanović, zamjenik pakračke gradonačelnice i  predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško- slavonske županije.

„Sredstva za kupovinu osigurana su donacijom Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba. Do sada nismo imali svoj prostor u vlasništvu, a pored toga je i lijepa vijest da će još jedna kuća u centru grada biti uređena u narednom razdoblju. Ovo je prvi put nakon više od sto godina da Srbi u Pakracu imaju svoj prostor za društvene, kulturne i političke aktivnosti“, rekao je Ivanović.

Kuća je dvoetažna veličine 175 četvornih metara i potrebno joj je prije upotrebe temeljito uređenje donje etaže, odnosno djelomično gornje čiji početak Ivanović najavljuje vrlo brzo i to isključivo volonterskim radom. Uređenje će ovisiti o prilivu sredstava. U konačnosti u donjem dijelu kuće bi trebala biti knjižnica, dječja igraonica i spomen soba antifašistima, kao i bitnim i važnim ljudima iz Pakraca i zapadne Slavonije. Na obje etaže bi trebala biti sala za sastanke.

„Cijeli prostor će biti multifunkcionalan i nadamo se, mjesto susreta manjinskog i većinskog naroda, ali i brojnih udruženja koje su bliske srpskoj zajednici. Vjerujem i da će građani i udruge srpske organizacije pomoći sredstvima i dobrovoljnim radom. Pozivam i Pakračane u inozemstvu da doniraju sredstva za daljnje unutrašnje uređenje kuće“, rekao je Ivanović.

Kuća je donedavno bila u vlasništvu  Ivanke Lovrić koja od 1970. živi u Njemačkoj i koristila ju je samo za povremene kratkotrajne boravke u Pakracu.