Naš sugrađanin Damir Špančić niti ove godine na 12. Danima šljiva i rakija u Siraču nije ostao bez diplome na ocjenjivanju jakih alkoholnih pića. On je za svoju rakiju višnjevaču dobio zlatnu diplomu. Kako je u prethodne tri godine, od kako se redovito pojavljuje kao natjecatelj na ovoj manifestaciji u susjednoj općini, lani za rakiju od jabuke dobio srebrnu diplomu, godine 2017. je dobio također srebrnu za jabukovaču pečenja 2016. godine, brončanu za višnjevac pečenja 2017. te jabukovaču iz 2017., a godinu dana ranije,  2016. brončanu za rakiju od krušaka. Tako je s ovom zlatnom kompletirao kolekciju s ove sve cjenjenije i poznatije smotre proizvođača proizvoda i alkoholnih pića od šljiva, s tim da je ove godine na natjecanju sudjelovao kao zajednički proizvođač s prijateljem Zlatkom Ančićem Garom.

Kao bazu za proizvodnju Špančić/Ančić su koristili jabukovaču ispečenu proljetos iz vlastitog uzgoja kojeg Damir ima na 50-tak stabala kod obiteljske kuće kod Pakre na kraju Obale Petra Krešimira te vlastitog imanja oformljenog poslije rata iznad Prekopakre na predjelu zvanom Rebinac. Isto tako za aromu višnje su koristili vlastite uzgojene proizvode.

Na suprugu Dubravku je registriran OPG u kojem na tri lokacije proizvode voće i razno povrće te mali vinograd isključivo za svoje potrebe, a 50-tak litara ispečene rakije koristi za vlastite potrebe i potrebe obitelji i prijatelja. Stoga mu ovo natjecanje proizvođača rakija u Siraču služi kao zabava i provjera ispravnosti onoga što radi. Voli eksperimentirati s različitim okusima, gdje u bazu jabukovače dodaje okuse različitog drugog voća, a specifičnost u odnosu na druge proizvođače je ta što rakije ne peče u jesen nego je drži pod komom do proljetne voćarske cvatnje, što je naučio od svog oca Tomislava. Ne mali rad na OPG-u, za koji ne uzima nikakve državne poticaje i ne koristi umjetna gnojiva, je moguć i zbog činjenice da je posljednjih nekoliko godina umirovljenik.

Na natjecanje u Siraču mora se tjedan dana ranije dostaviti tri staklene boce od najmanje 0,5 litara rakije s kojom se natječe te izjasniti kategoriju (šljivovica, jabukovača, višnjevac….) i godinu proizvodnje. Ocjenjivački sud činili su stručnjaci s Tehnološkog fakulteta iz Zagreba, a bodovali su se boja, bistroća, miris i okus.