Kao ponajbolji nogometaš i kapetan nogometnog kluba Croatije iz Donje Obriježi Marko Giacometti sportskom 2019. godinom i neće biti previše oduševljen, no 6. kolovoz iste zauvijek će ostati jedan od najsretnijih dana u njegovu životu. Tog je jutra u 5.45 sati postao sretni otac 3000 grama teškog sinčića Arijana kojeg mu je podarila supruga Robertina.
Mršava bodovna sezona na zelenom polju tako je popravljena, nogometnim žargonom rečeno, s „tri boda u vlastitom dvorištu“, a sretni barem kao novopečeni otac bili su i suigrači iz spomenutog lokalnog nogometnog kluba koji su tako dobili povod ne iznevjeriti stari seoski običaj…


Marka smo posjetili danas u njegovom domu u Velikom Banovcu i zatekli ga uz dvorište zatrpano perjem, sitno rezanim papirom i svime što već uz to ide. Bezbrižno je u društvu tetka Zvonka Brdala liječio sinoć, uslijed fešte, zarađenu glavobolju.
„Ma to je kod nas normalno. Nije nas nitko upozoravao, ali nije da nismo očekivali. Ipak je to stari običaj u selu i samo smo čekali da vidimo kolika će šteta biti počinjena“, kaže nam uz smiješak Đakac, kako ga od milja zovu, i dodaje da je i sam bio više puta sudionik sličnih obilježavanja na račun svojih sumještana tako da….
„Tko daje taj i dobije, nema tu ljutnje. Okupio se tu skoro cijeli klub, kolona parkiranih automobila uz cestu je bila pozamašna, a predvođeni bivšim igračem i trenerom Darijom Škariotom, kojeg je ova akcija i ponajviše obradovala, u smećarenju su sudjelovali gotovo svi. Ne sekirajući se uopće, mi smo čekali sa strane na susjednom mostiću s dvije gajbe piva i rakijicom za početak, da momci odrade zacrtano pa da krenemo s feštom“, smije se Marko i dodaje kako su dobro i prošli.
„Nekad je znalo biti perja do koljena po čitavom dvorištu, ulazilo se čak i u kuću, kola su dizali na krov i svakakve ludorije su tih dana dozvoljene“, dodaje Zvonko i kaže da je u Velikom Banovcu, Obriježi ili Ploštinama to ustaljena praksa i da se ne sjećaju da je u selu netko rođen, a da mu novi dom nije okićen.
Baš kako vole reći naši stari - bolje da izumre selo, nego običaji.