Temeljem izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje je Hrvatski sabor usvojio 12. srpnja, a koje stupaju na snagu 1. kolovoza, donosimo najvažnije novine s predviđenim snažnijim kažnjavanjem počinitelja za osam najtežih prekršaja koji su detektirani kao najveći uzročnici stradavanja u prometu.

Za prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h;  vožnju u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila; namjernom prolasku kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala; odbijanju podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga; vožnji pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga; upravljanju vozilom prije stjecanja prava; upravljanju vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova te upravljanju vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera, propisano je povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje obligatornih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova s tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Novost je i to da policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovno počini neki od ovih osam prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.

Osim toga, s dosadašnjih 500 kuna na 1000 su povećane  i novčane kazne za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Više novom Zakonu o sigurnosti prometa pročitajte na https://mup.gov.hr/vijesti/novosti-koje-donose-izmjene-i-dopune-zakona-o-sigurnosti-prometa-na-cestama/283624