Na području Policijske uprave požeško-slavonske u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo se 110 prometnih nesreća u kojima je došlo do sudara vozila sa životinjom na cesti. Tijekom 2018. evidentirana je 191 prometna nesreća ove vrste, što znači da je broj takvih nesreća u porastu, upozoravaju vozače iz Policijske uprave Požeško-slavonske. Pri tom je ove godine nastala materijalna šteta od  376 tisuća kuna. Zabilježeni su naleti vozila na divlju svinju, mačku, pse, jazavce i ptice, dok se najveći broj ovih događaja, njih čak 92 odnosilo na nalet vozila na srneću divljač.  Posljednji takav događaj na našem području zbio se preksinoć kada je vozač naletio u Filipovcu na srnu.

Najveći broj ovih događaja u 2019., zabilježen je na prostoru u nadležnosti Policijske postaje Pleternica; njih 44 (u 2018. - 75), zatim na području Policijske postaje Požega 42 (u 2018. - 66), dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno 24 (2018. -50) prometnih nesreća u kojima je došlo do naleta vozila na životinje. Najveći broj ih je zabilježen na cesti: Brestovac-Pakrac.

Promatrano prema vremenu događanja najveći broj ovih događaja u 2019., dogodio u mjesecima ožujku, travnju i svibnju (68), a promatrano prema satima događanja u ranim jutarnjim satima od 4 do 6 sati i večernjim od 18 do 23 sata.

Policija upozorava da je za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, koju vlasnik ostavi bez nadzora, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja, odgovoran vlasnik životinje kojemu slijedi prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Istovremeno vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom za što je propisana novčana kazna 500 kuna. Za vlasnika životinje za kojeg se utvrdi da je ostavio istu na cesti bez nadzora, propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.