U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik lani je od multiple skleroze liječeno 367 pacijenata što je 16 posto svih lanjskih bolničkih ležećih pacijenata. Istovremeno to je 23 posto svih oboljelih u Hrvatskoj od ove bolesti, što pokazuje da je lipička bolnica brojem ovih pacijenata  vodeća u Hrvatskoj. Stoga ne čudi da se ovaj seminar održava baš u Lipiku, rekao je Darko Kelemen, ravnatelj Bolnice otvarajući poslijediplomski tečaj nazivom „Multipla  skleroza jučer, danas, sutra“ koji se danas i sutra održava u kongresnoj dvorani „Quella“.

Kelemen je podsjetio da je lani u rujnu u Lipiku već održan sličan dvodnevni seminar, a ponovno okupljanje ovih stručnjaka potvrđuje da je Bolnica lani položila organizacijski ispit.

Gradonačelnik Vinko Kasana poželjevši dobrodošlicu nazočne je podsjetio da je Lipik prije rata bio poznat kongresni centar, a sada se nakon zla rata vraća tom području još i jači. Dožupan Vedran Neferović  je naglasio da se razveseli svaki put kada se aktiviraju ljudski potencijali, naročito zbog ratnih stradanja u Pakracu i Lipiku, te pozvao goste da u „kontinentalnu Opatiju“ dođu ne samo radno, nego i kao turisti.

Prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo, uz puno zahvale i pohvale Lipiku i Bolnici, pozdravila je skup u ime organizatora: osječkog Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer, Medicinskog fakulteta, Hrvatske udruge za neurorehabilitaciju, Referentnog centra za neurorehabilitaciju i lipičke Bolnice istaknuvši važnost ovakvih stručnih okupljanja.

U dva dana predavanje će održati 39 stručnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije što će, kako se očekuje, popratiti šezdesetak sudinika iz sve tri bolnice naše županije, ali i iz Osijeka i Zagreba. Među predavačima su i domaći stručnjaci:  prim dr. sc. Senka Rendulić Slivar, prim. dr. Viktor Vidović, dr. Merisanda Časar Rovazdi, dr. Bosiljka Nježić i dr. Kristina Dumančić.