Nakon nedavne objave na našem portalu o terminima srpanjskog pražnjena kanti za prikupljanje papira (smeđih) čitatelji su u komentarima pitali kada će već jednom proraditi naše reciklažno dvorište na Crkvištu i kada će se početi distribuirati po domaćinstvima žute kante za odvojeno sakupljanje plastičnog otpada. Ta pitanja smo proslijedili Josipu Bišćaninu, direktoru Komunalca.

U odnosu na naših nekoliko prethodnih objava tekstova na tu temu malo je toga novog. Kao što smo već pisali projekt  (dokumentacija) sanacije našeg skupljališta otpada Crkvište na Krndiji izvorno je star više od deset godina. Građevinski radovi prema tom projektu, ali i neophodnim izmjenama, su završeni krajem prošle godine.  U tih desetak godina se  puno toga promijenilo u pogledu količina nakupljenog otpada koje je trebalo propisno zbrinuti, ali i pooštravanje zakonske procedure u pogledu daljnjeg zbrinjavanja otpada što je primijenjeno tijekom građevinske sanacije i izgradnje.

No nakon toga ostala je obveza da se to provede i kroz staru (početnu) projektnu dokumentaciju što je posao glavnog projektanta.  Kako nam je rekao Bišćanin, on je obećao to završiti do polovine srpnja nakon čega dopunjena projektna  dokumentacija ide na uvid svim službama koje iz svog domena djelovanja trebaju dati suglasnost (HEP, Vode…)  za što imaju rok 15 dana. Nakon toga Komunalac zahtijeva od raznih službi tehnički prijem što je uvjet izdavanja uporabne dozvole nakon čega Komunalac može seliti opremu za reciklažno dvorište u izgrađen objekt kako to pokazuje i naša fotografija. Oprema je već dugo vremena u dvorištu Komunalca i Bišćanin pretpostavlja da bi ju mogli montirati u roku dva ili tri dana. Ako sve bude u ovim planiranim rokovima reciklažno dvorište bi trebalo proraditi do kraja kolovoza ili koji tjedan poslije.

Radovi na sanaciji odlagališta otpada Crkvište koje su izvodili radnici i mehanizacija „Radnika“ Križevci i „Komiga“ Koprivnica, ugovoreni su  vrijednosti  oko 16 milijuna kuna uključivo s PDV-om. No konačna vrijednost će biti poznata tek po stvarnom završetku.

Oprema za reciklažno dvorište i samo Crkvište projektno je vrijedna oko 6 milijuna kuna tako da će konačna vrijednost ovog objekta iznositi oko 21 milijun kuna koji s 90 posto financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a s po 5 posto  gradovi Pakrac i Lipik.

Kada proradi reciklažno dvorište, bar prvo vrijeme, kaže Bišćanin, se ništa neće mijenjati u sadašnjem sustavu prikupljanja otpada na kućnom pragu, kao niti u sustavu zelenih otoka raspoređenih po gradu i okolnim naseljima.

Žute kante na  zimu ili proljeće

Što se tiče treće (žute) kante u obiteljskim kućama namijenjene za odvojeno sakupljanje plastičnog otpada Ministarstvo zaštite okoliša je raspisalo natječaj za nabavku tih kanti za cijelu Hrvatsku, a njihova distribucija će započeti po isporuci. Ovisno o tome da li će Pakrac biti među prvim, u sredini ili zadnjim jedinicama lokalne samouprave koji će biti na redu za preuzimanje kanti, one će u pakračka i lipička domaćinstva doći krajem godine ili u proljeće iduće, kaže Bišćanin.