DVD Pakrac od prošlog tjedna bogatije je za dva nova vozila. U partnerstvu DVD i Grada Pakraca kupljeno je vozilo auto-ljestve, a Ministarstvo poljoprivrede je iz sredstava naknade za opće korisnu funkciju šuma kupilo i dostavilo u Pakrac kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca na intervencije.

Auto ljestve kojim su se koristili vatrogasci prije dva mjeseca su se pokvarile na način da više nije bilo isplativo popravljanje. Riječ je o vozilu starom  43 godine koje je u Pakracu od 2005. godine. Kako je to jedno od najkorištenijih vatrogasnih vozila, srećom ne u svrhu protupožarnih intervencija nego radi raznih tehničkih poput orezivanja ili rušenja stabala, postavljanje gradskih promidžbenih materijala i slično, s prosjekom od 170 sati godišnjeg rada, kaže zapovjednik DVD-a Ilija Turković mlađi, trebalo je hitno nabaviti drugo. Novo takvo vozilo  košta oko 7,5 milijuna kuna i ta investicija zbog veličine iznosa, nije dolazila u obzir. Raznim kanalima su „iskopali“ polovno vozilo koje se prodavalo u Nizozemskoj, a koje je služilo u Belgiji u gradu Assende i koje se prodavalo za 25.000 eura. Riječ je o identičnom vozilu kakvo su imali i do sada marke Iveco, staro 26 godina, također s ljestvama koje dosežu visinu od 30 metara što je dovoljno da se može gasiti požar na najvišim pakračkim zgradama. Vozilo je dovezeno prošlog tjedna i pokazalo se na dvodnevnom putu od 1400 kilometara vrlo dobrim. Osim što je modernije i suvremenije od prethodnog istog tipa je rukovanje pa nije bila potrebna niti dodatna obuka. U tijeku je postupak oporezivanja i svega onoga što slijedi nakon uvoza vozila iz inozemstva i Turković očekuje da će najkasnije do kraja lipnja biti registrirano i stavljeno u funkciju. Konačna investicija će iznositi oko 260.000 kuna pri čemu je Grad financirao sa 170.000, a ostalo DVD. Turković se nada da će uspjeti prodati i stare auto ljestve i time pokriti dio troška nabave novog.

Drugo vozilo koje je prošlog tjedna stiglo u DVD Pakrac je posve novi kombi marke Volkswagen koji će služiti za prijevoz vatrogasaca na intervencije i druge potrebe društva. Za pakračke vatrogasce je ono posve besplatno jer je sav trošak njegove nabave snosilo Ministarstvo poljoprivrede s tim da su pakrački vatrogasci dužni s njima po potrebi Hrvatske vatrogasne zajednice ići na intervencije na izdvojene lokacije što imaju slučaj od ranije sa auto-cisternom koja je već na takve intervencije lani bila poslana s vozačem u Sl. Brod radi opskrbe stanovništva pitkom vodom nakon zagađenja njihovog izvora.

Broj vozila kojim raspolaže DVD se time nije povećao jer će dosadašnji kombi biti prebačen u Grad za potrebe njihovog komunalnog pogona. Vozni park koji se sastoji od 6 kamionskih vozila specifičnih namjena te dva kombija (jedan za prijevoz vatrogasaca i zapovjedno vozilo) koji je do sada bio prosječne starosti 33 godine je samo pomlađen, ističe Turković.

Po sadašnjem planu pakrački vatrogasci neće ove godine ići na dežurstva na Jadran već će biti „dignuti“ samo ako se ukaže potreba za intervencijom kao što je to lani bio slučaj u okolici Šibenika.