"Nismo i nećemo dozvoliti da u zaborav padne žrtva našeg Vlade Laučana – prvog poginulog policajca na pakračkom bojištu, kao i žrtva više od tristo poginulih branitelja na istoj bojišnici koji su platili najveću cijenu u stvaranju hrvatske države. U cilju toga, najmanje što možemo učiniti jest da se jednom godišnje ovdje okupimo i poklonimo svima njima."
Riječi su to Miroslava Ivančića, predsjednika Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika izgovorene na komemoraciji povodom 28. obljetnice ubojstva ovog pakračkog policajca, upriličenoj na Toranjskom putu gdje je Laučan 1991. godine ubijen iz neprijateljske zasjede.


Prilikom obraćanja Ivančić je u to ime zahvalio brojnim gostima. Osim obitelji Laučan, među ostalima je u ime Ministarstva hrvatskih branitelja svijeću zapalio general zbora Josip Lucić. Pakračko-lipičku delegaciju predvodili su čelnici grada Anamarija Blažević i Vinko Kasana te načelnik policije Robert Hrastić, a pristigle Španovčane je predstavljao predsjednik Zavičajne zajednice Španovčana Boris Pleša. Komemoraciju su ove godine pohodili i gosti iz Ravne gore predvođeni načelnikom općine Mišelom Ščukom, a hrvatsku himnu je odsvirao njihov orkestar Limene glazbe.


Da lik i djelo Vlade Laučana tijekom godina ne blijedi pokazao je maratonac Pavo Tutenov, koji je na komemoraciju došao biciklom iz 70 km udaljenje Slatine. Tutenov je predsjednik Pakračanima dobro poznate udruge „Glasnici istine“, koja svake godine svojim članstvom i njihovim trkačkim dionicama uveličava brojne obljetnice posvećene palim hrvatskim braniteljima.

Slavonija osvojila turnir, Hajduk treći

Osim toranjske komemoracije, na pakračkom gradskom stadionu odigran je i 12. memorijalni turnir „Vlado Laučan“. Ove godine nastupili su prednatjecatelji (djeca predškolskog uzrasta) koji nemaju svoje natjecanje pa ne iznenađuje odlična posjeta na tribinama. Glavni razlog su brojne roditeljske delegacije pristigle iz Požege, Virovitice, Daruvara, Novske, Lipika i Pakraca kako bi podržali djecu u premijernim nogometnim nastupima. Na kraju turnira najviše su se radovali Požežani jer je Slavonija u finalu pobijedila Libertas iz Novske s 4:1, dok je Hajduk u utakmici za 3. mjesto istim rezultatom pobijedio Daruvar. Pravdu najmlađima pošteno je podijelio sudački par Ivica Vidović – Franko Kelemen.
Medalje i sportske nagrade najboljima su uručili Miroslav Ivančić u ime organizatora te Slavko Vuić, Željko Babojelić i Darko Kelemen u ime Hajduka – suorganizatora koji je osigurao da turnir ponovo bude na visokom nivou, upravo onakav kakvog ime Vlade Laučana i zaslužuje.