Svetom misom u Vatrogasnom domu u i komemoracijom ispred spomenika na groblju  Španovčani  su danas obilježili blagdan Duhova koji je do 1942. godine slovio kao blagdan njihova sela po kojem se i zvala u 2. svjetskom ratu spaljena i u potpunosti razrušena crkva.

Za razliku od prijašnjih godina, ovogodišnje okupljanje Španovčana  je bilo znatno brojnije, kako njih samih tako i zbog dolaska 70-tak stanovnika Ravne Gore, mjesta iz Gorskog Kotara, predjela iz kojeg su tadašnji Ravnogorci 1860-tih migrirali u Pakrac i utemeljili naselje Španovica po kojem su dobili ime.

Govoreći na komemoraciji Boris Pleša, predsjednik Zavičajne zajednice Španovčana,  je ponajviše zbog gostiju iz Ravne Gore, podsjetio na stradanje Španovčana koje je započelo 5. svibnja 1942. godine napadom partizana na selo kada je ubijeno 142 stanovnika. Godine 1993. su po prvi put nakon 50 godina Duhovi obilježeni u Španovici. Tri godine poslije je na mjestu spaljene crkve podignut zvonik, a 1996. je podignut spomenik s imenima 398 Španovčana koji su ubijeni ili nestali u 2. svjetskom ratu i godinama poračja, podsjetio je Pleša.

Mišel Ščuka, načelnik Općine Ravna Gora  podsjetio je da su Ravnogorci zadnji put bili u Španovici prije 15 godina te poetski istaknuo da „niti potok može bez vode, niti stablo bez korijena, pa ni čovjek bez podrijetla“.

Nakon što je himnu odsvirao orkestar Limene glazbe iz Ravne Gore, vijence su položili izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja  predvođeno  generalom zbora Josipom Lucićem, te izaslanstvo Grada Pakraca. Svetu misu je predvodio pakrački župnik Matija Juraković. Gosti iz Ravne Gore su obišli Pakrac te Planinarski dom Omanovac.