banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Svetom misom Vatrogasnom domu u Španovici  s početkom u 11 sati u nedjelju će Zavičajna zajednica Španovčana obilježiti blagdan Duhova koji je do 1942. godine slovio kao blagdan njihova sela po kojem se i zvala u 2. svjetskom ratu spaljena i u potpunosti razrušena crkva.

Za razliku od prijašnjih godina, ove godine  će misi nazočiti i posjetiti Španovicu autobus  gostiju iz Ravne Gore iz Gorskog Kotara, predjela iz kojeg su Španovčani 1860-tih migrirali u Pakrac i utemeljili naselje Španovica.

Španovica je jedno od četiri naselja u Hrvatskoj kojeg su partizani spalili u 2. svjetskom ratu, znatan dio stanovnika pobili, a ostale raselili s trajnom zabranom povratka. Imovinu im je, nakon što su okarakterizirani  kao državni neprijatelji, oduzeo jugoslavenski komunistički režim, naselio u njihovo selo doseljenike iz Bosne, te preimenovao naselje u Novo Selo. Nakon osamostaljivanja Hrvatske i Domovinskog rata naselju je vraćeno ime Španovica, ali najveći dio imovine Španovčanima nikada nije vraćen u naturalnom smislu, već dijelom kroz simbolične  dugogodišnje novčane isplate.

Sredinom 90-tih godina, u žaru razmišljanja o povratku otete imovine i nematerijalnoj satisfakciji za učinjenu nepravdu u bivšem sistemu, Španovčani su u povodu Duhova 1996. godine organizirali svoj drugi sabor koji je u nekadašnjem selu okupio oko 2000 Španovčana i njihovih potomaka iz cijelog svijet pa i prekomorskih zemalja, a misu je služio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Kuharić.  No, kako je unatoč osnovanoj Zavičajnoj zajednici Španovčana, koja vodi brigu o Španovici i Španovčanima, izostao značajan dio povratka imovine i druga nematerijalna zadovoljština, te uslijed starenja stanovnika, sve je manje Španovačana na Duhovima u njihovoj Španovici.

Osim za Španovčane, sveta misa u Španovici u  nedjelju će ujedno biti služena i za  Vladu Laučana, prvog poginulog hrvatskog branitelja na pakračkom području 1991. godine.

 

 

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić