banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Predočavanje podatka katastarske izmjere , koje u zgradi „Ćirinović“ ( Bolnička ulica 1 ) traje od 6. svibnja, trajat će sve do 19. lipnja, doznajemo od Davora Žili, voditelja pakračkog katastarskog ureda. To je ujedno i krajnji rok vlasnicima parcela s područja katastarskih općina Pakrac i Prekopakra, naročito onima koji iz nekog razloga nisu nazočili izmjeri, da na licu mjesta dobiju uvid u stvarno  stanje (kojim se utvrđuje novi broj katastarske čestice, površina i evidentirane građevine te  korisnici zemljišta), te ga prihvate ili na njega ulože prigovor.
Ako postoje neslaganja, geodetska ekipa u nazočnosti međaša ponovo izlazi na teren i u slučaju dogovora evidentiraju nove podatke kao konačne. Ponovni izlazak mjeritelja na teren (samo jedanput) je besplatan.
Kako nam je rekao Mate Dželalija, ovlašteni inženjer geodezije (predstavnik izvođača radova) koji radi na predočavanju podataka izmjere, dolazak na uvid u  evidentirano  stanje najviše se očekuje od oko 20% onih vlasnika koji iz raznih razloga nisu bili na terenskoj izmjeri. Kod takvih slučajeva kao konačno se uzimalo i evidentiralo  staro stanje. „Uglavnom su to ljudi koji ne žive na adresama ili su ih promijenili. Bilo bi dobro da im na licu mjesta predočimo situacije koje smo ucrtali bez njihove prisutnosti. Do sada nismo imali ozbiljnijih prigovora na nova stanja“.
Predočavanjem podataka i nakon službene potvrde zaključenim stanjem, geodetski dio posla bi završio, a uslijedila bi 2. faza odnosno upis vlasništva koji bi se proveo u razdoblju od tri do pet godina, a u ingerenciji je gruntovnice i Ministarstva pravosuđa.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić