Manje komunalnih tema nego inače, a time i raznolikija područja obilježili su „Aktualni sat“ jučerašnje sjednice Gradskog vijeće, a vijećnici su ovog puta za propitivanje izvršne gradske vlasti potrošili tek polovinu predviđenog vremena.

Otvorila ga je Dr. Kristina Milek pozivajući se na tekst „Tišina na gradilištima“, objavljen na našem portalu 29. svibnja u kojem se piše o intenzitetu radova na gradilištu, a koji, kako je rekla, ima  vrlo negativne konotacije pa je gradonačelnici postavila pitanje o dinamici  i rokovima radova na gradskom trgu i Aleji kestena. Odgovarajući Anamarija Blažević je rekla da su i u gradskoj upravi bili nezadovoljni odnosom izvođača na trgu, ali su prošloga tjedna radovi krenuli intenzivnije.  Na Aleji kestena je ovog proljeća bio problem vremenske prilike, ali im je rok ožujak iduće godine i vjeruje da će do tada biti gotovi.

Blok SDP-ovih pitanja je otvorio Dragan Marin podsjećajući na mjere transparentnosti proračunske potrošnje koju je uveo bjelovarski gradonačelnik pitajući planira li slično i pakračka gradonačelnica. On je rekla da je to moguće, ali tome, kao niti drugim populizmima ne teži. Odgovor na drugo Marinovo pitanje koje se odnosilo na prisutnost pakračkih gospodarskih tvrtki u „Projektu Slavonija“ Marin će dobiti pismeno jer gradonačelnica s obzirom na privatni karakter vlasništva te podatke nema.

Neven Garača se interesirao za sadašnju akciju gradske uprave koja se odnosi na prijava kućnih ljubimaca te predložio da se kod dječje igrališta na pakračkom jugu postave dodatne klupe.

Odgovarajući na pitanje o kućnim ljubimcima Blažević je najprije demantirala glasine koja je i ona čula da je to priprema za uvođenje novog poreza već se radi samo o ispunjavanju obveze gradske uprave da takvu evidenciju posjeduju, a za klupe je rekla da uskoro će biti podstavljene novi broj, ne samo kod dječjeg igrališta nego u cijelom tom dijelu grada.

Devastacija šume

Zoran Krejči je prenio planinarske priče o neviđenim devastacija šume na pakračkoj i lipičkom području koja poprimaju zabrinjavajuće razmjere. Interesiralo ga je što je napravljeno da Kalvarija doista bude šuma s posebnom namjenom za odmor i rekreaciju kako to predviđa Turistička strategija iz 2013. godine, a pravo na svoje  drugo pitanje je iskoristio, kao i obično, da dogradonačelnika Marijana Širca pita za sudbinu gradskog vodomata.

Gradonačelnica je rekla da se i sama grozi spomenute sječe, više puta su iz gradske uprave reagirali i pisali, ali su odgovori uvijek takvi da je sve u skladu sa strukom i gospodarskom osnovom.  Od 2020. Omanovac će biti izuzet iz te gospodarske osnove, a u Kalvariji se radi projekt, prijavljuje se redovno na natječaj Ministarstva turizma, ali za sada bez vidljivog rezultata. No pohvalno je da se  u nju polako vrača kroz naš lokalni klub organizirani  biciklizam koji nekoliko godina nije bio aktivan upravo radi toga što su im šumari upropastili urađene biciklističke šumske staze.

Odgovarajući na pitanje o vodomatu M. Širac je rekao da je prvi javni poziv za najam bio objavljen u siječnju i nije se javio nitko, drugi u svibnju, ponovo se nitko nije javio. Sada slijedi  javni poziv za prodaju.

I Mihajla Pavković je imala dva pitanja. Prvo se odnosilo na katastarsku izmjeru,  odnosno naknadni trošak  vađenja uporabne dozvole koji iznosi 600 kuna po objektu interesirajući tko će to platiti. Drugo pitanje je bilo kada i tko će obilježiti novu spomen kosturnicu na Gavrinici?

Grad u cijelosti pokriva troškove katastarske izmjere, a  uporabna dozvola je zakonska obveza koja s ovim nema veze, odgovorila je gradonačelnica na prvo pitanje. Što se tiče spomen kosturnice na Gavrinici u koju se nedavno premješteni ostaci partizana iz kosturnice iz gradskog parka, ponude za izradu su stigla, bit će pokriveni mramornom pločom sa zvijezdom petokrakom kako je to tražio Udruga antifašista i antifašističkih boraca Pakrac-Lipik.

Vladu Ecka (HDZ) je podsjetio na nedavno prikazani dokumentarni film u  zagrebačkom HNK o evakuaciji pakračke psihijatrije 1991. godine interesirajući gdje i kada će se film prikazati u Pakracu?

Nakon zagrebačke projekcije film će biti prikazan na festivalu u Puli i sigurno će doći i u Pakrac, ali konkretni datum još ne postoji Poznato je da će  krajem rujna  gostovati i u Moskvi na festivalu dokumentarnog filma, dogovorila je Blažević.