Osnivanje Gospodarske zone „Pakrac 1“ i donošenje odluke o izradi urbanističkog plana za nju najvažnije su odluke jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac.

Gospodarske zone „Pakrac 1“ sada postaje jedinstveni kompleks kojeg smo do sada tretirali kao dvije cjeline: jedna se odnosila na poduzetničku zonu uz „šokačko Kusonje“ kojom je do sada upravljao Poduzetnički centar, a drugo na nekadašnje industrijsko dvorište DI „Papuka“. Lanjskom kupovinom potonjeg od strane Grada stvorili su se uvjeti da se ono spoje u jednu gospodarsku zonu namijenjenu za potrebe izgradnje objekata poslovne namjene za preradu, smještaj i distribuciju poljoprivrednih i drvnih proizvoda, te drugih proizvodnih, trgovačkih  i uslužnih pogona malog i srednjeg poduzetništva; kao i objekata poduzetničke infrastrukture.

Ukupna površina Gospodarske zone „Pakrac 1“ iznosi 25,22 hektara od čega je približno 7,8 hektara neizgrađeno i neuređeno zemljište, 4,2 hektara izgrađeno i uređeno, te 13,22 hektara je zemljište na kojem su građevine i komunalna infrastruktura devastirani.

Poslovi upravljanja Gospodarskom zonom „Pakrac 1“, ovom se odlukom prenose na trgovačko društvo LRA Poduzetnički centar Pakrac. Istovremeno su vijećnici jučer donijeli i odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone „Pakrac 1“ radi potrebe daljnjeg sagledavanja područja obuhvata, podjele područja na posebne prostorne cjeline, utvrđivanja osnovne mreže prometne i komunalne infrastrukture, propisivanja mjera zaštite okoliša i očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti.

Lanjski rad gradskih tvrtki

U ostalim točkama dnevnog reda jučerašnje sjednice vijećnici su se najviše bavili  izvješćima o prošlogodišnjem radu tvrtki kojima je Grad osnivač, odnosno vlasnik ili suvlasnik.

Igor Matek, upravitelj LAG-a Zeleni trokut, čije izvješće su vijećnici samo primili na znanje,  bez puno pojašnjavanja  je pobrojao svoje lanjske aktivnosti što mu je ispred kluba SDP-a zamjerio Dragan Marin spočitavajući mu nedostatak kreativnosti.  Zato je pohvale i za izvješće i za rad  dobio Josip Bišćanin, direktor Komunalca, kojem je u prošloj godini porastao pomalo prihod u svim segmentima djelatnosti, osim prodaje plina. Prihodi od gospodarenja otpadom su povećani za 2,4 posto,  grobljima 3,5 posto, zgradama jedan posto, dimnjačarske službe 1,5 posto, dok je pad prihoda na distribuciji plina pojasnio smanjenjem  opskrbna marža  od strane regulativne agencije.  U Komunalcu su se lani ponajviše bavili energetskom obnovom stambenih zgrada, a posljednje od 26 na području Pakraca i Lipika su upravo pred završetkom. Pored toga značajni dio aktivnosti se odnosio na  dovršetak deponije otpada na Crkvištu čiji izgradnja je završena, a administrativni dio koji je problematičan jer je dio dokumentacije star 20 godina će biti uskoro te će Pakrac dobiti i reciklažno dvorište.

Komunalac je lani ubilježio i smanjenje broja zaposlenih s 39 na 34 radnika. Dobre financijske pokazatelja Neven Garača (SDP) je iskoristio za komentar da do daljnjeg nema potrebe za poskupljenjem komunalnih usluga.

Znatno više rasprava je bilo nakon što je direktor Vladimir Gazić podnio izvješće o lanjskom radu Lokalne razvojne agencije Poduzetnički centar Pakrac koja je godinu završila u financijskom minusu od  407.000 kuna.

U odnosu na 2017. godinu, prihodi su ostali na približnoj razini. Od ukupnih prihoda 370.000 kuna su prihodi iz gradskog proračuna namijenjeni subvenciji rada Pakračkog lista i Odjela za razvoj i pripremu EU projekata, a ostatak od 904.000 kune su prihodi ostvareni na tržištu što iznosi visokih 70 posto s obzirom da je veliki broj usluga tvrtke za lokalne poduzetnike, udruge i poljoprivrednike besplatan.  Govoreći o radu Gazić je istaknuo da su lani radili na velikom broju projekata,  kadrovski su ojačali i takav trend je nastavljen i u ovoj godini. Marin je pojasnio zašto četiri vijećnika SDP-a neće glasovati za usvajanje izvještaja. Podsjetio je da su lani tom izvješću dali uvjetno prolaznu ocjenu i da je tadašnja direktorica manjak iz 2017. od 580 tisuća kuna obećala sanirati u dvije godine, da bi on već naredne godine bio dodatno povećan. Garača je zamjerio neekonomski rječnik u izvješću, kao i činjenicu da je razvojni odjel kao temeljna djelatnost lani ostvario samo 10 posto veći prihod od odjela „Pakrački list“. Dr. Kristina Milek (HDZ) se je interesirala najviše upravo za „Pakrački list“, osim za broj prodanih primjeraka tikanog izdanja (300 do 350 komada po broju), zamjerila je istoimenom portalu vizualnu neatraktivnost smatrajući da je zrel za modernizaciju.

Zoran Krejči (SDP) naglasio je primjer iz Novske koji su dobili investitore na profitabilnim računalnim programima poželjevši Gaziću da s takvim „bijelim kutama“ napuni novu gospodarsku zonu na što je replicirala gradonačelnica rečenicom da je dobar svaki investitor.  Predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić  branio je PCP naglašavajući njegovu hvale vrijednu ulogu u pomoći izradi projekata za udruge.

Odgovarajući na primjedbe Gazić je naglasio da tvrtka posluje stabilno i ima osiguranu likvidnost za pokriće svih troškova, a iskazani financijski minus je računovodstvenog karaktera kojeg većim dijelom čini obračun amortizacije na imovinu vrijednu 12 milijuna kuna.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je odala priznanje  svim trima dosadašnjim direktoricama  jer su, osim što su bili pioniri u tom poslu, održali tvrtku i u puno težim vremenima. Ona vjeruje da dolaze bolji dani jer su lani radili puno  što će s obzirom na sporost u provođenju natječaja doći do izražaja ove godine.

Prilikom glasovanja četvero SDP-ovim vijećnika je bilo protiv što je jedna odluka na ovoj sjednici koja nije izglasana jednoglasno od 15 prisutnih vijećnika.

Ilija Turković mlađi, zapovjednik Vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik, je vijećnike upoznao s lanjskim radom ove vatrogasne udruge na način i sadržajem kako smo to nedavno izvijestili s njihove godišnje skupštine pri čemu ih je Ivančić pohvalio za suradnju s drugim udrugama koja je vidljiva po tome što su uvijek spremni  uključiti u organizaciju bez obzira o čemu se radilo, a gradonačelnica je naročito  istaknula njihovu odlično funkcioniranje  među dobrovoljnim vatrogasnim društvima te naglašeni rad s mladima.

Grobljima status lokalnih dobara

 Pakračko Rimokatoličko groblje, kao i groblje na Gavrinici i Židovsko groblje iznad Sovnjaka jučer su postali dobra od lokalnog značaj. Cilj ove Odluke je zaštita i očuvanje graditeljske baštine u izvornom stanju. Proglašavajući ove građevine zaštićenim kulturnim dobrom od lokalnog značaja sprečava se daljnja devastaciju i degradaciju istih, odnosno svaka radnja kojom bi se izravno ili neizravno moglo promijeniti svojstvo, oblik, značenje i izgled kulturnog dobra i time ugroziti njegova vrijednost, piše u obrazloženju Odluke čije donošenje je iniciralo Povijesno društvo Pakrac –Lipik.

Od jučer Pakrac ima i novu Odluku o komunalnom redu u kojem, kako je to pojasnila gradonačelnica, nema nekih posebnih novina osim što je obavljeno usklađenje sa zakonskim izmjenama, ponajviše onima koji se odnose na gospodarenje otpadom, a uskoro ćemo u gradu viđati komunalnog redara obučenog u jučer propisanu službeno odoru.

I dogodine će participacija za polaznike glazbene škole iznositi isto kao i prethodnih godina, dakle 60 kuna mjesečno za vrtićance i polaznike početnog solfeggia, odnosno 120 kuna za redovne učenike.

U dvosatnoj sjednici vijećnici su usvojili i više tehničkih točaka, a najveći dio sjednice, 35 minuta, utrošen je na aktualni sat o čemu ćemo vas izvijestiti ubrzo.