U tijeku je postavljanje kamera za nadzor brzine širom Hrvatske pa tako i na području koje kontrolira Policijska uprava Požeško-slavonska. Ovih dana kućište za takvu nadzornu kameru postavljeno je i u Pakracu - jedno od četiri na području naše županije. Montirano je na poseban stup na ranije najavljenoj lokaciji - Aleja kestena (nasuprot kućnog br. 20, pored semafora), po domaći – „kod Ančića“.

Treba odmah reći da je domeni policijske tajne informacija o tome nalazi li se kamera unutar kućišta ili ne, tj. je li u funkciji, pa ako ste povezli ili počinili jedan od kažnjivih prekršaja ne znači automatski da ćete i biti kažnjeni. No, ako je kutija puna i radno aktivna onda su mogućnosti ovog Big Brothera doista velike i prekršaj je gotovo nemoguće sakriti.

Visokokvalitetne fotografije odaju sve

Kamere švedsko-nizozemske korporacije Sensys Gatso mogu pokriti šest prometnih traka i 32 vozila u snopu istodobno, i to u oba smjera. Senzor je specijalno razvijen za kontrolu prometa, snima četiri slike u sekundi u visokoj rezoluciji, 20 megapiksela. Kamera prati brzine od 30 do 250 km/h, automatski čita tablice i putem mobilne mreže fotografije se u realnom vremenu šalju u policiji. Aplikacija također automatski ‘povuče’ podatke o vlasniku vozila i generira obavijest o prekršaju.

Radarski snop aktivan je 24 sata dnevno, a vozila počinje „loviti“ na stotinjak metara udaljenosti. Fotografiju snima na otprilike 35 metara udaljenosti te je to trenutak u kojemu se presuđuje radi li se o prekoračenju brzine ili ne. Fotografije su toliko kvalitetne da se bez problema razaznaje jesu li vozač i suvozač vezani, a u nekim slučajevima to se vidi i za putnike na stražnjim sjedalima. Također će se vidjeti ako vozač koristi mobitel na nedopušten način i sve će se to sankcionirati. Snima se vozača u prekršaju bez obzira na to u kojem se smjeru kretao.

Kazne stižu za tri dana

S ovim novim kamerama snimljeni vozač će dobiti kaznu za samo 72 sata. Ako prekoračite brzinu u naseljenom mjestu do 10 km/h - 300 kuna, od 10 do 20 km/h - 500 kuna, od 20 do 30 km/h - 1000 kuna i kazneni bod, za raspon od 20 do 50 km/h - 2000 kuna i dva kaznena boda, a za više od 50 km/h propisana je kazna između 5000 i 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana te tri kaznena boda.

Ovo je samo jedna od 59 novih kamera koje MUP postavlja širom Hrvatske na 122 lokacije. Ugovor o nabavi iznosio je 53 milijuna kuna,  a kako doznajemo cijena jedne mjeri se u stotinama tisuća kuna. Investicija se, navodi isti izvor, isplati u samo mjesec do dva korištenja, ovisno o intenzitetu prometa.