banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Srijeda između 9 i 10 sati, pola radnog tjedna. Vrijeme oblačno uz po koju kap kiše. Temperatura ugodnih 16 stupnjeva. Rekli bismo idealno vrijeme za građevinare. No, nakon prijepodnevnog obilaska šest pakračkih gradilišta ukupne investicijske vrijednosti veće od 20 milijuna kuna to se ne može zaključiti. Iako su za čak četiri njih prvi ugovoreni rokovi za završetak radova odavno istekli, na svih šest gradilišta smo zatekli 30-tak radnika, od čega na dva niti jednog, na jednom dvojicu, a na preostala tri sedam do deset, mada dozvoljavamo da nam se netko i „sakrio“.

Energetska obnova

U lani pokrenutom postupku energetske obnove stambenih zgrada na području Pakraca i Lipika je ugovorena obnova 26 stambenih zgrada ukupne vrijednost oko 36,5 milijuna kuna i rokom završetka do prošle jeseni, većinom do kraja kolovoza odnosno rujna. No na šest zgrada se radi i danas: Andrije Hebranga 1, 1A i 6, Kalvarija 38 i 38A te jednu u Vukovarskoj u Lipiku.

Na Andrije Hebranbga 1 i 1A, vrijednosti oko 3 milijuna kuna, izvođač radova „Konstrukt“ Požega, prvi ugovoreni rok je imao za završetak lanjskog rujna. Radi se i danas. Ulaz 1A je manje-više završen, na ulazu 1 treba promijeniti krov, i to je najveći problem jer izvođač se boji uslijed svakodnevnih kiša razotkriti postojeći. No nisu još polijepljene niti sve stiroporne ploče pa time niti završni fasadni sloj. Prije podne smo zatekli sedam-osam radnika na tom poslu, a još četvorica iz kooperantske tvrtke su dizali buduće limene odvodnike na krov. Novi rok je, kažu nadležni, kolovoz ove godine, i u Komunalcu se iskreno nadaju završetku.

Preko puta, na Andrije Hebranga 6, čija je vrijednost obnove oko 2 milijuna kuna, izvođač Projekt inženjering“ Požega je imao rok također lanjskog rujna. Zgrada izgleda gotova. No još uvijek je oko nje skela, kao i ostaci raznog građevinskog materijala. Kada smo ju danas obišli, na gradilištu nismo zatekli nikoga.

Pod Kalvarijom na kućnom broju 38 i 38A, vrijednost radova je iznosila oko 2,5 milijuna kuna, a izvođač Trim projekt je imao rok, također prošle jeseni. Zgrada je opasana skelama, završni sloj fasade se još niti ne nadzire. Danas kada smo ju obilazili sedam-osam radnika je upravo odlazilo na gablec.

U Komunalcu koji je prema Fondu nositelj energetske obnove, su unatoč ovim kašnjenjima zadovoljni. Problem je bio što je u kratkom roku trebalo obnoviti 26 zgrada u Pakracu i Lipiku (u Hrvatskoj 600) i poznavatelji građevinskih prilika u Hrvatskoj, kaže Mario Komljenović, su upozoravali da će građevinska operativa biti usko grlo. Stoga su s izvođačima ugovarali rokove znatno kraće od Fondovih i računali su i s većim problemima. Uglavnom računaju da će do kolovoza sve biti završeno. Stanari pomalo brundaju, ali ih izvođači kupuju obavljajući besplatno radove koji nisu ugovoreni. Svi siti i ovce na broju, a jedni koji se sekiraju su izgleda novinari i osobe u gradskoj upravi zadužene za graditeljstvo.

I građevinari završili razred

U tu malobrojnu skupinu zabrinutih se može uvrstiti i Sanju Delač, ravnateljicu Osnovne škole braća Radić, čija zgrada je u energetskoj obnovi vrijednoj oko 5,5 milijuna kuna od lanjskog kolovoza, dakle skoro identično početku školske godine. Izvođač je prvi rok imao krajem prosinca, pa potom polovinom svibnja, no i danas smo tamo zatekli desetak radnika. Stražnji dio škole je uglavnom završen, ostala je još prednja fasada i sjeverni dio. Ravnateljica se nada da će biti gotovo do 15. lipnja, dakle trajat će u najboljem slučaju cijelu jednu školsku godinu pa i izvođač ima razloga da traži svjedodžbu o završenom razredu. Kako im vrijeme tijekom svibnja nije išlo na ruku, možda završe i na produženoj nastavi.

Skupo, ali sporo  

Na drugom kraju grada radi se sjeverni dio Aleje kestenova. Radove vrijedne oko 900.000 kuna od ožujka izvodi „Promet“ Požega. Rok završetka je tek idući ožujak pa ne čudi da smo danas tamo zatekli tek dvojicu radnika koji su gablecovali na parkiranom kamionu. Dva stroja su bila ugašena.

Posljednje veliko gradilište, modernizacija našeg glavnog trga vrijedna 7,5 milijuna kuna u ožujku su preuzeli kao izvođači Poduzeće za ceste Sl. Brod i partnerska tvrtka „Feniks“. Iako su radovi službeno otpočeli u ožujku, na gradilište su se s jednim bagerom, kamionom i nekoliko radnika pojavili prošlog tjedna. Raskopali su ivičnjake oko parka i spomenik, malo grebali po budućoj šetnici kroz park i otišli. Ovog tjedna se još nisu vratili na gradilište. O planiranom tijeku radova smo 20. svibnja poslali mailom upit direktorici. Odgovor nismo dobili.

Nakon ove dnevne inventure po gradilištima jasno je zašto se i mali građevinski radovi obvezno mjere u stotinama tisuća, a malo veći obvezno preko (nekoliko) milijuna  kuna s beskrajnim ugovorenim rokovima izvedbe koji se produžuju i po nekoliko puta.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić