U kongresnoj sali Quella Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik danas se održava 9. Balneološki skup „Dr. Ivan Šreter“ čiji su organizatori, uz Bolnicu, i Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Hrvatski liječnički zbor, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Skup je otvorio ravnatelj Bolnice Darko Kelemen podsjećajući se na 2011. godinu i prvi balneološki skup koji je održan sa samo četiri predavača, ali je bio izraz želje da se stručnim skupom oda počast dr. Ivanu Šreteru, predratnom ravnatelju Bolnice, otetom u četničkoj zasjedi Kukunjevcu u kolovozu 1991. godine nakon čega je njegova sudbina i danas nepoznata. Pored toga željelo se pokazati da Bolnica ima što reći i u pogledu struke, naglasio je Kelemen povezujući pri tom jednu od stručnih tema koja glasi „310 godina balneologije u Hrvatskoj“ i povijest lipičkog lječilišta čime je ukazao da je Lipik od početak prisutan u hrvatskoj balneološkoj povijesti.

U  pozdravnom obraćanju domaćina lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar je povezao tragičnu sudbinu Lipika i dr. Šretera u barbarskom činu iz Domovinskog rata te je govorio o naporima Lipika i toplica za vraćanjem starog sjaja. Dožupan Vedran Neferović je pohvalio napore ljudi iz toplica i Lipika da se oporave od tih tragičnih događaja ukazujući da zahvaljujući upravo njima Lipik ponovo postaje „kontinentalna Opatija“.

U ime strukovne organizacije Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu kolege je pozdravio prof. Tonko Vlak.

Memorijalni dio svečanosti otvaranja skupa je bio posvećen natječaju za najbolju novu hrvatsku riječ „Dr. Ivan Šreter“ o čemu je govorila dr. sc. Sanda Ham, glavna urednica časopisa „Jezik“ koji od 1992. godine provodi ovaj natječaj, a koji do 2007. godine nosi u nazivu ime dr. Šretera. Ona je povezala dvije „naizgled nepovezive struke“ ističući da im nije cilj nametanja novih riječi nego obogaćivanje jezika.

Voditeljica skupa prim. Senka Slivar Rendulić je istaknula da je skup kroz ovih devet godina prerastao u veliku  stručnu manifestaciju druženja kolega i promicanja zdravlja.

Svečanost otvorenja je uveličao Gradski pjevački zbor Lipik.

U nastavku skupa bit će održano 17 stručnih pojedinačnih ili skupnih predavanja koje će realizirati 24 predavača, a među njima i više stručnjaka iz lipičke bolnice: Ivan Žilić,  Danijela Babojelić, Maja Juraić, Oto Kraml, Senka Rendulić Slivar, Robert Rendulić, Mateja Visković, Snježana Kligl, Dunjica Karniš te pakračka psihologinja Nataša Major.