Kako napreduju radovi i pojašnjenje kako su utrošena donirana sredstva bio je razlog današnjeg obilaska gradilišta budućeg doma obrtnika na raskrižju pakračkih ulica Vatroslava Lisinskog i Kralja Tomislava lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane i pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević gdje su ih dočekali Davor Lepka, predsjednik i Robert Ružička, dopredsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika.

Grad Lipik je donirao 5.000 kuna s kojima je kupljeno 80 četvornih metara betonskih opločnika. Autoprijevoznik Vlado Amić je toliko novca dao za preostali materijal, a kao majstorski ispit opločnike je postavio obrtnik Ivica Tutić. Grad Pakrac je lani donirao 7.200 kuna, a ove još dvije s kojima je postavljena stolarija.  Hrvatska obrtnička komora je donirala 25.000 kuna s kojima je postavljena instalacija centralnog grijanja te kupljeni radijatori. Vlastitim radom i sredstvima lani su obrtnici sami postavili sve ostale podne i zidne instalacije te ožbukali unutarnje zidove što je omogućilo da se upravo ovih dana postavlja završni betonski sloj na podovima. Nakon toga trebat će još postaviti podne i zidne keramičke pločice, stropne obloge, sanitariju i odraditi još neke manje završne radove i, kao je rekao Lepka, očekuju da će iduće godine prostor biti stavljen u funkciju što će omogućiti da se Udruženje iz Preradovićeve ulice preseli u ovaj prostor pri čemu će ostati mogućnost da se lokal do ulice iznajmi nekom od obrtnika.

No do potpunog završetka zgrade ostat će neriješen najveći problem - fasada za koju po predračunu treba oko 250.000 kuna. Naravno da su gradonačelnici pozdravili napredak radova poželjevši da ovaj značajan gospodarski čimbenik za oba grada dobije primjereniji prostor od postojećeg.

Pakračko-lipičko udruženje obrtnika je 2007. godine uz pomoć Hrvatske obrtničke komore za 150.000 kuna kupilo od Grada ruševnu zgradu veličine 13,5 x 14,5 metara u i pri čemu je 100.000 donirao HOK, a 50.000 je platilo Udruženje. Obnova je započela nekoliko godina poslije, a napreduju sporo jer materijal Udruženje kupuje uglavnom doniranim sredstvima i ugrađuju ga dobrovoljnim radom svojih članova. Stoga je nemoguće izraziti koliko su do sada ukupno novaca uložili u adaptaciju i obnovu.