Jučerašnjom posjetom najmlađe jasličke odgojne skupine „Bubamare“ novootvorenoj zubnoj ordinaciji dr. Matea Pierobona u Pakracu započeo je preventivni dentalni program „ZubićDoc – gric i grecu šok“ koju je pokrenula Daliborka Jandroković, logopedinja u pakračkom dječjem vrtiću, uz podršku ravnateljice Višnje Klobučar, odgojiteljica te roditelja.

Kako nam je rekla Daliborka Jandroković, program se provodi kroz tri koraka, a započeo je zapravo na roditeljskim sastancima u matičnom i svim područnim vrtićima gdje su roditelji upoznali dr. Pierobona koji sudjeluje u programu te mogli saznati sve informacije o redovitim posjetima djeteta stomatologu te mogućnostima prevencije u stomatologiji uz adekvatne terapije. Drugi korak je odlazak djece svih skupina u posjet stomatološkoj ordinaciji, a treći će biti dolazak stomatologa i njegove asistentice u sve skupine svih vrtića uz pregled zubića djece koja to žele i izdavanje malih „Zubnih putovnica“ koje se prosljeđuju roditeljima ukoliko su na pregledu bili uočljivi karijesi.

Tako su upravo oni najmanji jučer „probili led“ i posjetili ordinaciju dr. Pierobona gdje su se upoznali sa instrumentima, zubarskom stolicom, a druženjem koje je proteklo uz smijeh i igru, mališani su bili počašćeni i malom zdravom zakuskom, pladnjem narezanih jabuka i banana, kao i slatkim lizalicama bez šećera, grickalica i voćnih kockica.

„Moja misao vodilja pri angažiranju najmlađih od samih početaka bila je razbiti stigmu o „zločestom“ zubaru, iste senzibilizirati za redoviti posjet zubaru i od samog starta izolirati bilo kakve predrasude koje bi mogle dovesti do trauma i strahova. Posjet zubaru, od najranije dobi, treba ostati u pozitivnom sjećanju popraćeno osjećajem sigurnosti i lagode“, dodala je Jandroković.

Istaknula je i neke od statističkih podataka rekavši kako danas manje nego ikada brinemo o dječjim zubima gdje se na europskoj tablici Hrvatska nalazi na zadnjem mjestu, a nepostojanje nacionalnog programa dentalnog zdravlja, ali i neupućenost, neinformiranost, traumatizacija roditelja, dovode do ovog našeg nezavidnog položaja.

U Dječjem vrtiću „Maslačak“, kako je dodala Jandroković, prepoznat je fenomen da što su djeca odraslija pojavljuje se sve veći strah od stomatologa, pa je prvi pregled potrebno obaviti što prije kada djeca lakše prihvaćaju stvari.

„Moja poruka svim roditeljima je riješite se straha od zubara i budite uzor svom djetetu, čitajte mu prikladne slikovnice, crtajte im, pomozite im pri redovitoj higijeni usne šupljine, napravite od svega igru, pričajte o svemu s njima jer samo tako djeca uče i pri tome pomjeraju svoje vlastite granice. Budimo im na tom putu podrška“, istaknula je Jandroković.