Vađenjem ivičnjaka oko parka na središnjem pakračkom Trgu bana Josipa Jelačića 17. svibnja napokon su započeli radovi na modernizaciji središnjeg pakračkog trga vrijednih 8,8 milijuna kuna. Nastavljeni su jučer i danas kada su mehanizacija i zaposlenici Poduzeća za ceste Sl. Brod počeli sa zemljanim radovima na trasi buduće pješačke staze kroz park.  Kako smo doznali u gradskoj upravi, izvođač nije poslao takozvani dinamički plan izvođenja radova, dokument koji detaljizira redoslijed i rokove konkretnih radnji što je uobičajena komunikacija između investitora i izvođača.

Kako je interes kod građana za ove radove velik jer će tijekom njih doći do zatvaranja prometnica u najužem gradskom središtu, ali i vjerojatno bar kratkotrajne obustave funkcija komunalne infrastrukture,  20. svibnja smo pokušali stupiti u kontakt s Poduzećem za ceste. Kako nismo uspjeli telefonski kontaktirati direktoricu Sandru Opačak uputili smo im elektronskim putem sljedeći upit: Kada će na ove dvije prometnice biti zbog radova promet zatvoren za automobile i koliko će takva regulacija trajati? Hoće li se zatvarati promet i za pješake? Hoće li trgovačke i ugostiteljske radnje u Ulici hrvatskih velikana ostajati povremeno i koliko bez komunalne infrastrukture kao što je voda, struja, plin, kanalizacija, internet? No odgovor do trenutka zaključivanja  ovog teksta nismo dobili.

Podsjećamo, ugovor o izvođenju radova na urbanističko-arhitektonskom uređenju Trga bana J. Jelačića i Ulice hrvatskih velikana u Pakracu potpisan je između Grada Pakraca i zajednice gospodarskih subjekata koji će izvoditi radove, odnosno dviju tvrtki iz Slavonskog Broda; Poduzeće za ceste d.o.o. i Feliks regulacija d.o.o.

Planirani početak radova vrijednih 8,8 milijuna kuna od čega 1,4 financira Grad, ostalo fond EU je bio u ožujku, odnosno čim to vremenske prilike dozvole, a ugovorom je predviđeno da bi radovi na obnovi trebali biti dovršeni u roku 12 mjeseci od uvođenja izviđača u posao. Svečanost početka radova u nazočnosti potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića je odrađena 14. ožujka, a tek dva mjeseca poslije nešto malo radnika i  mehanizacije se pojavio simbolično na radilištu što s razlogom zabrinjava građane jer je riječ o gradskoj žili kucavici.