Uz goste iz mađarskog grada Cseprega, saborskog zastupnika iz redova mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa te smotrom folklora jučer je u Hrvatskom domu i kuriji Janoković Društvo Mađara Pakraca obilježilo svoj dan.

Manifestaciju je otvorio  Josip Fa, predsjednik Društva Mađara Pakraca zahvalivši gostima na dolasku, a Demokratskoj zajednici Mađara Hrvatske na pomoći i potpori.  Saborski zastupnik   Janokovisc, zahvaljujući se na pozivu kojem se uvijek rado odaziva je naglasio da je ova manifestacija značajna jer demonstrira zajedništvo mađarske manjine u Hrvatskoj koje je prisutno tek nekoliko godina unazad, a omogućuje ostvarenje puno ozbiljnijih ciljeva.

U ime mađarskih Hrvata pozdravne govore su na mađarskom uz djelomični prijevod održali Kristian Vlasich, gradonačelnik Csepraga i Marija Kraly, predsjednice Hrvatske samouprave u tom gradu ističući zadovoljstvo što su ponovo u Pakracu, ali i upućujući pozive pakračkom Društvu na uzvratni posjet u srpnju, što su pakrački Mađari već činili prijašnjih godina kada su se iskazali u natjecanju u pripremanju palačinki.

Manifestaciju u Hrvatskom domu su otvorile članice zbora Hungarike iz Zajednice Mađara Daruvara otpjevavši hrvatsku i mađarsku himnu, a nakon svečanog otvorenja još i nekoliko pjesama na mađarskom jeziku. Nakon njih su još nastupili folklorna društva zajednica Mađara iz Pisanice, Novog Gradca i Dežanovca te Udruga Austrijanaca i Nijemaca Sirač i naša prekopakranska Češka beseda.

Iz Cseprega ovom prilikom je u goste pakračkim Mađarim u dvodnevni posjet stiglo 28 osoba koje su poslijepodne provedene kroz pakračke znamenitosti, obišli su stratišta iz Domovinskog rata na Bučju i Kusonju. U nedjelju su se upoznale s lipičkim znamenitostima poput Sajma cvijeća i ergele.