Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. u sklopu projekta „ Korisnička podrška PCP-a“, financiranog bespovratnim sredstvima Europske unije i Europskog fonda za regionalni razvoj organizira radionicu  na temu  Prijenos poslovanja obiteljskih poduzeća.

 

  1. radionica - 13.05.2019.

 

11:30 –  13:0o  Obiteljska poduzeća – značaj i uloga u gospodarstvu

Prednosti i ograničenja obiteljskih poduzeća

13:00 –  13:15  pauza
13:15 –  14:30  Prijenos poslovanja kao kritična faza u razvoju obiteljskih poduzeća Na koji način se za prijenos poslovanja pripremaju poduzetnici u Hrvatskoj? – rezultati Business Transfer Barometar istraživanja

 

2. radionica - 21.05.2019.

 

11:30 – 13:00 Planiranje i priprema za prijenos poslovanja – faze i koraci
13:00 – 13:15 pauza
13:15 – 14:30 Prijenos poslovanja na članove obitelji – izazovi i rješenja

Analiza primjera iz prakse prijenosa poslovanja na članove obitelji

 

3. radionica – 27.05.2019.

 

11:30 –  13:00 Druge opcije prijenosa poslovanja - prijenos poslovanja poduzeća kroz prodaju ili angažiranje profesionalnog menadžera
13:00 –  13:15 pauza
13:15 –  14:30 Programi podrške za poduzetnike u procesu prijenosa poslovanja

Analiza primjera iz prakse

 

Predavač:

Dr.sc. Mirela Alpeza je izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i nositeljica kolegija Obiteljsko poduzetništvo i Transfer poslovanja u malim i srednjim poduzećima. Od 2011. godine direktorica je Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) gdje aktualizira problematiku prijenosa poslovanja. Voditeljica je istraživanja Business Transfer Barometar Hrvatska, ko-autorica publikacija Izazovi prijenosa poslovanja u malim i srednjim poduzećima i Prijenos poslovanja – minivodič za poslovnu zajednicu te voditeljica radne skupine Business transfer ekosistem Europskog udruženja za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća (TRANSEO). Održala je brojne radionice i savjetovanja poduzetnika na temu planiranja prijenosa poslovanja.

Opis teme radionice:

Odluka o budućnosti poduzeća nakon odlaska u mirovinu i povlačenja iz biznisa aktualna je za svakog trećeg poduzetnika u Hrvatskoj. Naime, gotovo trećina poduzetnika u Hrvatskoj u šestom je desetljeću života i godinama kada je potrebno upitati se – što napraviti s poduzećem nakon povlačenja u mirovinu – prepustiti ga djeci, prodati ili pronaći neku treću opciju.

Svrha radionice je potaknuti vlasnike na pravovremenu pripremu za prijenos poslovanja kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti, te kako bi se odabralo najbolje rješenje.

Cilj radionice je pružiti sudionicima informacije, savjete i primjere dobre prakse važne za uspješno provođenje prijenosa upravljanja i vlasništva u malim i srednjim (obiteljskim) poduzećima.

Radionice su namijenjene vlasnicima malih i srednjih poduzeća bez obzira planiraju li prenijeti poduzeće na obiteljske nasljednike, prodaju ili neko drugo rješenje, članovima obitelji, ključnim zaposlenicima, te predstavnicima institucija koje pružaju savjetodavnu podršku poduzetnicima.

Molimo Vas  svoje sudjelovanje prijavite na e-mail adresu : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 10.05.2019.

U prijavi molimo naznaku prijavljujete li na sve tri radionice ili na određenu.