U organizaciji lokalnih podružnica Nezavisnih hrvatski sindikati, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Matice hrvatskih sindikata  pred pakračkom bolnicom su danas i Pakračani imali prilike potpisati peticiju za inicijativu „67 je previše“ za izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju koju su pokrenule ove tri sindikalne središnjice.

Kako nam je rekao Edo Bahnik, sindikalni povjerenik lokalne podružnice Samostalnih sindikata zdravstva i socijalne skrbi, članice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, danas i prošloga četvrtka na tržnici su skupili oko 400 potpisa građana. No velika je vjerojatnost da je inicijativu potpisalo znatno više Pakračana jer potpise prikupljaju i druge lokalne sindikalne podružnice.

Referendumsko pitanje napisano je u obliku zakonskog prijedloga. Bude li usvojeno, postavit će dob za odlazak u mirovinu na 65 godina čime će se  poništit planirano podizanje uvjeta za odlazak u mirovinu na 67 godina starosti. Time će se i prijelazno razdoblje za stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 65 godina za žene produljiti do 2029. godine.

'Inicijativa '67 je previše' u dva tjedna, do 11. svibnja, mora prikupiti najmanje 373.568 potpisa kako bi došlo do raspisivanja referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

U Pakracu će se građani za ovu inicijativu moći potpisati još u četvrtak na gradskoj tržnici.