Drago mi je da ovdje danas vidim međugeneracijsko druženje, da, unatoč tim sve prisutnim novim tehnologijama ovdje  vidim više sudionika nego lani.  Bitno je da na ovakve skupove dolazite, da dovodite, sada već svoju unučad, da se cijele obitelji dolaze družiti  i sjećati vremena kada smo zajedno stvarali Hrvatsku  Neka se vidi naše prijateljstvo i sloga,  poručio je rano poslijepodne na Omanovcu Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, i sam sudionik vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ otvarajući manifestaciju „Susret prijatelja – Bljesak 2019.“, središnje događanje obilježavanja 24-godišnjice „Bljeska“ koju organizira Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata i Grad Pakrac.

Sudionike, brojne braniteljske udruge iz desetak gradova sjeverozapadne Hrvatske, ali i Primorsko-goranske i Splitsko- dalmatinske županije, u ime organizatora je pozdravio je Miroslav Ivančić. U emotivnom govoru  je obraćajući se nazočnima,  više od stotine hrvatskih branitelja iz cijele Hrvatske, zahvalio što su došli na Dan branitelja Pakraca i Lipika, u grad heroj koji nikada nije osvojen i zahvalio što nas nisu zaboravili. Istaknuo je da je to prekrasan primjer braniteljskog zajedništva.

Među braniteljima je posebno dobro pozdravljen Nikola Ivkanec, zapovjednik pakračke policijske postaje u vrijeme provođenja akcije „Bljesak“, 1.-4. svibnja 1995. godine. I on je naglasio da će braniteljske  odlučnost, hrabrost i herojstvo ostati zapamćeno kod hrvatskog naroda. Zahvalio im je na tom doprinosu naglasivši da taj osjećaj treba prenijeti na mlade generacije  pri tom naročito čuvajući uspomene na one koji su u tim presudnim trenucima stvaranje Hrvatske položili živote .

Branitelje su pozdravili i lipički gradonačelnik Vinko Kasana i pakračka Anamarija Blažević koja je obećala da će građani Pakraca nastaviti graditi ono što su oni započeli, a ovim druženjem još jednom zahvaljujemo na njihovom doprinosu pri čemu njihovo iskustvo u njegovanju domoljublja i čuvanju Hrvatske trebamo i dalje.

Druženje branitelja potrajat će u opuštenoj atmosferi uz  glazbeni sastav „D&M&S“ i sportskim igrama cijelo poslijepodne. Na pakračkoj kuglani je već održano natjecanje u kuglanju. Od 11 sati traje natjecanje u kuhanju čobanca na kojem nastupa 19 ekipa od Imotskog, Kastava do okolnih gradova kao i natjecanje u  visećoj kuglani. Najuspješniji će iza 15 sati dobiti diplome.  Sudionike će na Omanovcu ispečenim volom počastili pakrački i čazmanski branitelji, a sve se to održava između ostalog i pod pokroviteljstvo Ministarstva hrvatskih branitelja.

U sklopu obilježavanja „Bljeska“ kada je 1995. godine Pakrac definitivno oslobođen ovom akcijom, izaslanstva gradova i braniteljskih udruga su jučer položili vijence za poginule branitelje na spomen obilježjima u Lipiku i Pakracu, a u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije je služena sveta misa za poginule branitelje.
U Pakracu su 1. svibnja održane tradicionalne sportske manifestacije nazvane po ovoj vojno-redarstvenoj akciji: kuglački turnir, ribolovni kup, motocross utrka i moto karavana.